Nepalese autoriteiten: we hebben fouten gemaakt na de aardbeving

De Nepalese autoriteiten hebben toegegeven dat ze in de eerste momenten na de aardbeving, waarbij zeker 4.700 mensen werden gedood, fouten hebben gemaakt. De overheid heeft nog geen toegang tot veel bergachtige gebieden, ondanks de hulpgoederen en de reddingswerkers, gestuurd van over de hele wereld.

Bewoners zoeken hun bezittingen tussen het puin van de vernietigde gebouwen in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. Foto AFP / Nicolas Asfouri

De Nepalese autoriteiten hebben toegegeven dat ze in de eerste momenten na de aardbeving (video hier), waarbij zeker 4.700 mensen werden gedood, fouten hebben gemaakt, schrijft persbureau Reuters. De overheid heeft nog geen toegang tot veel bergachtige gebieden, ondanks de hulpgoederen en de reddingswerkers, gestuurd van over de hele wereld.

Veel Nepalezen slapen voor de vierde nacht op rij in de open lucht of in geïmproviseerde tenten. De Nepalese minister van Communicatie, Minendra Rijal:

“Dit is een ramp van ongekende grootte. Er zijn zwakke punten geweest in de organisatie van de reddingswerkzaamheden. Vanaf woensdag moet dit verbeteren.”

noodhulp ‘hoogste prioriteit’

De minister van Buitenlandse Zaken, Shanker Das Bairagi, heeft een beroep gedaan op specialistische hulp uit het buitenland en op search-and-rescue-teams. Eerder suggereerden de autoriteiten dat die hulp niet nodig was, omdat het leger en de overheid voldoende hulp zouden kunnen bieden. Bairagi:

“Noodhulp heeft nu onze hoogste prioriteit. We hebben neurologen nodig, orthopedisch chirurgen en traumachirurgen.”

Premier Sushil Koirala zei eerder dat het dodental de 10.000 kon bereiken, omdat er nog geen communicatie mogelijk was met afgelegen dorpen en er dus weinig bekend is over het aantal mensen dat daar is gedood. Momenteel staat het officiële dodental op 4.768. Er zijn meer dan 9.600 gewonden. De ziekenhuizen werden overspoeld, waardoor veel mensen nu in de open lucht worden behandeld.

Alles op een rij: Dossier Nepal - we gidsen je door de beste artikelen en producties

    • Sterre van der Hee