Mogelijke sancties van Australië na Indonesische executies

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Australië zint op mogelijke sancties nadat Indonesië vannacht op gevangeniseiland Nusakambangan de twee Australiërs Andrew Chan en Myuran Sukumaran executeerde. Op een persconferentie in Canberra zei de Australische premier Abbott dat de voltrekking van de doodstraf voor de drugsrunners “wreed en onnodig” is.

De Australische ambassadeur in Jakarta is teruggeroepen naar Canberra, een zwaar diplomatiek middel, zeker voor buurlanden als Indonesië en Australië die onder andere nauwe economische banden met elkaar onderhouden.

De roep in Australië om handelsbeperkingen op te leggen is groot, blijkt uit verschillende analyses in Australische kranten. Minister van buitenlandse zaken Juli Bishop zei vanochtend dat zij zich later zal buigen over de hoogte van het ontwikkelingsgeld dat Indonesië jaarlijks ontvangt. Australië geeft jaarlijks 600 miljoen dollar aan Indonesië.

Hoteleigenaren op Bali melden de afgelopen maanden, in aanloop naar de executie van Chan en Sukumaran, al dat er minder Australische toeristen naar het vakantie-eiland kwamen. In Australië was een beweging op gang gekomen om Bali in de ban te doen om zo Indonesië pijn te doen.

De Franse president Hollande heeft ook gedreigd dat Frankrijk en de Europese Unie Indonesië economisch pijn kunnen doen als de Fransman Serge Atlaoui wordt doodgeschoten door een vuurpeloton.

Japanse medicijnmaker keert miljoenclaim uit

Het Japanse Takeda Pharmaceutical betaalt patiënten in totaal 2,7 miljard dollar omdat een diabetesmedicijn darmkanker blijkt te veroorzaken. Dat schrijft de Financial Times.

Takeda keert uit na een lang juridische proces in de Verenigde Staten, waar het Japanse bedrijf eerst van de rechter 9 miljard moest betalen, wat later werd gereduceerd tot 36 miljoen. Aangezien Takeda claim na claim ontving besloot de medicijnmaker 2,7 miljard uit te keren.

Takeda betaalt geld maar erkent geen schuld. Het bedrijf zegt dat de klachten ongegrond zijn, maar dat het nu besluit te betalen om een financieel risico af te dekken.

Hoe Sony aan de verkoop van iPhones verdient

Sony was ooit een concurrent van Apple op de markt voor smartphones. Die slag ging verloren, maar dat betekent niet dat Sony geen geld meer aan mobiele telefonie verdient, schrijft The Wall Street Journal.

Sony is ‘s werelds grootste producent van sensoren in digitale camera’s, zoals die van de iPhone. Op het laatste Apple-model zitten twee camerasensoren van Sony en onderdelen die in totaal 20 dollar per telefoon waard zijn. Sony verdient dus goed geld aan het succes van de voormalige concurrent.

Zaken lopen zo goed dat Sony uitbreidingsplannen heeft voor een nieuwe fabriek voor sensoren voor camera’s.

    • Melle Garschagen