Met een beetje hulp van Amerikaanse vrienden

Zowel Labour als de Conservatieve Partij krijgt advies van een Obama-goeroe. En daar maakten ze veel tamtam over toen die werden ingehuurd. Britse en Amerikaanse kranten vroegen zich af wie van de twee partijleiders vervolgens het meest Obama-achtig zou overkomen, en welke van de twee campagnes het meest Amerikaans zou gaan aandoen. Met nog een week te gaan, is het antwoord op beide vragen: geen van beide.

Foto: Stefan Rousseau/Press Association

Foto: Stefan Rousseau/Press Association

Labour huurde vorig jaar april David Axelrod in. De verkiezingswinst en herverkiezing van Barack Obama worden toegeschreven aan de 59-jarige New Yorker. Hij legde de afgelopen maanden de nadruk op de mobilisatie van gewone partijleden en activisten, zoals hij dat ook deed bij Obama’s campagne in 2012 en 2008. En adviseerde Labour zich te richten op inkomensongelijkheid en de stijgende kosten van levensonderhoud.

Vlak na zijn benoeming zei Axelrod ,,onder de indruk” te zijn van Milibands ideeën, en ,,de doelgerichtheid waarmee hij de essentiële uitdagingen waarmee de Britten kampen, wil oplossen”. Jammer alleen dat hij in zijn eerste tweet de naam Miliband verkeerd spelde.

David-Axelrod-tweet

In een interview vorige week met The Guardian zei hij – ondanks peilingen die een nek-aan-nekrace blijven voorspellen:

British voters are catching on that these blandishments that David Cameron is offering have an expiration date on them and the expiration date is 8 May. As soon as he is returned to office, he will return to the very same policies that have conspired against working families for the past five years.

Off the record vertellen Labour-leden dat zijn invloed helemaal niet zo groot is. Miliband vertrouwt op een kleine kring politieke vrienden, onder wie Lucy Powell (Lagerhuislid voor Manchester Central), Douglas Alexander (schaduwminister van Buitenlandse Zaken), en krijgt ook advies van Tony Blairs voormalige spindoctor Alastair Campbell. En tegen de FT zei een lid van het schaduwkabinet eind vorig jaar dat ze hem nauwelijks hadden gezien:

He has a wealth of experience and a great strategic mind, but we haven’t seen hide or hair of him since the summer

Foto: David Hartley/Rex

Links midden Lynton Crosby, rechts Jim Messina. Foto: David Hartley/Rex

De Conservatieve Partij huurde in augustus de hulp van Jim Messina in, Obama’s campagneleider in 2012. Hij moest de digitale strategie van de Tories uitzetten.

Net als over Axelrod wordt ook over Messina geklaagd dat hij niet vaak aanwezig is. De FT schreef begin december:

His geographical remoteness has irritated some: junior Tory staffers at Conservative party headquarters even have a secret map slugged ‘Where is Messina now?’ marking his movements around the world from his Twitter feed.

Maar zijn advies is merkbaar: een van de eerste interviews die David Cameron deze campagne deed was met de online nieuwssite Buzzfeed, en tijdens het oppositieleidersdebat – waar Cameron niet aan meedeed – waren de Tories online meer dan aanwezig.

De invloed van de Australiër Lynton Crosby is echter groter. Deze campagnestrateeg, die vier verkiezingen voor de Australische premier John Howard, en twee voor Boris Johnson als burgemeester voor London won, heeft een strak mantra waaraan partijleden zich bij ieder debat moeten houden (en dat doen ze ook braaf): economie, hervorming van de bijstand, en Milibands ongeschiktheid als premier.

    • Titia Ketelaar