Herkent publiek vervalsing?

Origineel en kopie van Fragonard
Origineel en kopie van Fragonard foto dulwich picture gallery

Een verviervoudiging van het bezoek. Dat bereikte de Dulwich Picture Gallery in Londen door een Chinese kopie van een meesterwerk op te hangen. ‘Spot the fake’, was de opdracht aan het publiek. Er werd niet bekendgemaakt om welk werk het ging, bezoekers moesten de afgelopen drie maanden zelf tussen de 270 meesterwerken in het museum uitvinden welk werk via internet in China was besteld en daar vervaardigd voor 70 pond (98 euro).

Gisteren maakte Dulwich bekend om welk werk het ging: de achttiende-eeuwse Jonge Vrouw van Jean Honoré Fragonard. 10 procent van de 3.000 inzenders had de vervalsing ontdekt, zo bleek. Hoofdconservator Xavier Bray zei gisteren daarvan onder de indruk te zijn, maar had ook lol omdat 6 procent een onlangs gerestaureerd vrouwenportret van Rubens als de vervalsing had aangewezen. „Ik heb nog nooit mensen zo actief naar elk schilderij zien kijken”, zei hij.

De tentoonstelling Made in China was een project van de Amerikaanse kunstenaar Doug Fishbone die mensen aan het denken wilde zetten hoe ze kijken naar meesterwerken en hoe ze die waarderen. Hij noemde het project een eyeopener. „Ik houd niet van samenzweringstheorieën, maar als kijkers hierdoor een gezonde argwaan hebben gekregen dat wat ze voorgeschoteld krijgen misschien niet is wat het lijkt en dat onze belevingen gemanipuleerd kunnen worden op manieren waarvan we niet bewust zijn of die we niet kunnen ontdekken, dan heeft het iets heel interessants bewerkstelligd”, zei hij gisteren.

Het origineel van Fragonard en de Chinese kopie zijn sinds gisteren naast elkaar te bezichtigen in Dulwich Gallery.