MBO Raad: voeg hoogste vmbo-niveaus samen met de havo

Premier Rutte vorig jaar bij het ROC Horizon College in Heerhugowaard, tijdens de opening van het nieuwe MBO-studiejaar.
Premier Rutte vorig jaar bij het ROC Horizon College in Heerhugowaard, tijdens de opening van het nieuwe MBO-studiejaar. Foto ANP / Remko de Waal

Voeg de hoogste vmbo-niveaus samen met de havo. Zorg dat leerlingen op deze moderne versie van de middenschool een breed pakket aan vakken krijgen. Bepaal na vier of vijf jaar welk niveau ze hebben en of ze doorstromen naar mbo of hbo. En laat het mbo nog beter aansluiten op de arbeidsmarkt.

Daar pleit de MBO Raad voor in een manifest dat voorzitter Jan van Zijl vandaag aanbiedt aan de vaste Kamercommissie voor Onderwijs. Hij wil vmbo en mbo aantrekkelijk maken. En vakbonden, werkgevers en scholen steunen hem daarin.

‘Imago is beroerd, het moet anders’

Het imago van het het vmbo en het mbo is beroerd, zegt Van Zijl. En dat is volgens hem totaal onterecht. “En dus moet er iets veranderen.” De MBO Raad wil dat mbo-opleidingen nog beter gaan aansluiten op de arbeidsmarkt. En dat ze meer bieden voor ‘een leven lang leren’. Van Zijl: “want in de toekomst zullen werknemers zich veel meer dan nu moeten blijven ontwikkelen”.

‘Er moet een middenschool komen’

Maar de raad pleit ook voor een moderne variant van de middenschool. Waarbij de hoogste niveaus van het vmbo en de havo samen samengaan – en de laagste niveaus van het vmbo en mbo worden losgelaten. De middenschool gaat dan voorbereidend beroepsonderwijs heten. “Het moet een gerespecteerde opleiding zijn waar ouders hun kind met een gerust hart heen sturen.” Leerlingen zouden op de middenschool zowel theoretische als praktijkvakken krijgen. “En als de jongeren 16 of 17 zijn, bepalen we pas welk diploma ze krijgen.” Zo moeten ze ook beter worden voorbereid op het mbo of hbo.

Lees vandaag in NRC Handelsblad het volledige interview met Jan van Zijl: ‘Verhef de mbo’er. Hij kan wel degelijk leren’(€)