In beeld

Maleisische makaken op een motor

Aan een 45-jarige vrijgezel uit Maleisië is weinig bijzonders, het zijn dan ook zijn twee makaken die hem veel aandacht bezorgen. JK en Shaki zijn 9 jaar oud en voor Jamil Ismail zijn zij volwaardige familieleden. Hij neemt zijn huisdieren overal mee naartoe, en zet ze ook in voor advertenties, vaak in Maleisische klederdracht of andere thematische kostuums. Ooit betaalde Jamil $56 per aap. Al lijken de apen in deze fotoreportage behoorlijk zielig, veel van hun soortgenoten is een nog grimmiger lot beschoren: de afgelopen jaren heeft het Maleisische Departement voor "Wildlife" en Nationale Parken bijna 250.000 Maleisische apen afgemaakt. De apen zijn bestempeld als "ongedierte" omdat ze zich in groten getale ophouden in steden waar ze daar gemakkelijk aanpassen. De Langstaart-makaak is het belangrijkste doelwit van de uitroeiing, maar ook veel andere soorten lijden onder het nieuwe beleid [ bron ].
Maleisië, 22 april. JK in zijn kooi.
AFP / Mohd Rasfan
Shaki in haar kooi.
AFP / Mohd Rasfan
AFP / Mohd Rasfan
AFP / Mohd Rasfan
AFP / Mohd Rasfan
AFP / Mohd Rasfan
AFP / Mohd Rasfan
AFP / Mohd Rasfan
AFP / Mohd Rasfan