Fraude bij dochterbedrijf NS

Als het aan Veolia ligt, wordt de omstreden aanbestedingsprocedure voor openbaar vervoer in Limburg helemaal overgedaan. Dat heeft een woordvoerder van het vervoersbedrijf gisteren laten weten aan persbureau ANP. Mocht de provincie Limburg niet op de eis ingaan, dan stapt Veolia naar de rechter.

Veolia was een van de bedrijven die de afgelopen tijd meedong naar de opdracht voor alle openbaar vervoer in Limburg. De opdracht ging uiteindelijk naar Qbuzz, een dochterbedrijf van de NS.

Gisteren werd echter bekend dat bestuurders van dat bedrijf zich schuldig hebben gemaakt aan „ernstige onregelmatigheden”.

Zo kregen zij informatie over Veolia van een medewerker van dat laatste bedrijf. Toen de NS-dochter de aanbesteding eenmaal had gekregen, nam zij de bewuste werknemer in dienst. Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA), namens de Staat de enige aandeelhouder van de NS, noemt de praktijken bij de NS-dochter in een reactie „volstrekt onacceptabel”. Volgens hem rijst het beeld „van de cultuur, het beoordelingsvermogen en de integriteit van de betrokken Qbuzz-bestuurders en andere betrokken medewerkers”. De reactie van het bestuur van de NS – dat twee bestuurders ontsloeg en de Veolia-werknemer tóch niet aannam – is volgens Dijsselbloem adequaat. De acties van de directie zijn „hard en ingrijpend, maar terecht”, zo stelt hij. De minister steunt het onderzoek dat de NS naar de onregelmatigheden heeft ingesteld. Regeringspartij VVD spreekt tegenover ANP van „on-Nederlandse toestanden”.

    • NRC