Lange rok aan naar school? Dat mag niet in Frankrijk

Niet een te kort rokje, maar een te lange rok kan in Frankrijk op school tot problemen leiden. Dat merkte de 15-jarige moslima Sarah, uit Charleville-Mézière in de Ardennen. Zij is deze maand twee keer naar huis gestuurd om zich om te kleden omdat ze in de ogen van het hoofd van het collège Léo-Lagrange een te lange rok droeg, meldt de krant l’Ardennais.

De 15-jarige Sarah, die naar huis werd gestuurd vanwege haar te lange rok. Volgens de middelbare school zou dat een "ostentatief teken van religieuze overtuiging" zijn.
De 15-jarige Sarah, die naar huis werd gestuurd vanwege haar te lange rok. Volgens de middelbare school zou dat een "ostentatief teken van religieuze overtuiging" zijn. Screenshot: Twitter

Niet een te kort rokje, maar een te lange rok kan in Frankrijk op school tot problemen leiden. Dat merkte de 15-jarige moslima Sarah, uit Charleville-Mézière in de Ardennen. Zij is deze maand twee keer naar huis gestuurd om zich om te kleden omdat ze in de ogen van het hoofd van het collège Léo-Lagrange een te lange rok droeg, meldt de krant l’Ardennais.

Haar zwarte rok tot op de enkels is “een ostentatief teken van religieuze overtuiging”, vindt de school, en daarom net als hoofddoekjes verboden. Sinds een wet uit 2004, die godsdienstige symbolen uit het onderwijs moet weren, doen moslima’s hun hoofddoek af zodra ze op school arriveren.

’2 euro in een confectiezaak’

Maar volgens het verontwaardigde meisje heeft de rok (“2 euro in een confectiezaak”) geen enkele religieuze betekenis. Een woordvoerder van het Collectif contre l’islamophobie en France, een organisatie die moslimdiscriminatie in kaart brengt, zegt dat “doelbewust” jonge moslima’s op hun rokken worden aangesproken, terwijl andere leerlingen rokken van vergelijkbare lengte mogen dragen

Het voortdurende Franse debat over de exacte invulling van de laïcité, het idee van een op godsdienstig gebied neutrale staat, kent een piek sinds de aanslagen in januari op de redactie van het tijdschrift Charlie Hebdo. Toen het nieuws gisteren naar buiten kwam, was de hashtag #Jeportemajupecommejeveux (ik draag mijn rok zoals ik wil) enige tijd trending op Twitter. Het ‘Observatoire de la laïcité’, een overheidsinstelling, zal zich over de kwestie buigen.

Twitter avatar s_assbague Sihame Assbague Vous estimerez, en l’argumentant, le degré d’ostentation de ces jupes. Vous avez 2h.

#JePorteMaJupeCommeJeVeux http://t.co/2spl6ALny3

Twitter avatar MarionCorai Marion* #JePorteMaJupeCommeJeVeux Jupe trop longue ? C’est une blague ce pays.. Quand on voit les shorts et les mini jupes dans les collèges
Twitter avatar Assiegees AssiégéEs #LT En France, la laïcité est devenue une arme d’islamophobie massive. #JePorteMaJupeCommeJeVeux

Lees ook in NRC Handelsblad: Hoofddoekje verwart Frankrijk (€).