Kijken: je leven wagen om verslag te doen van de strijd in Syrië

Na ruim drie jaar vechten dat aan meer dan 220.000 mensen het leven kostte lijkt het einde van de Syrische burgeroorlog nog lang niet in zicht. Talloze beelden gingen de afgelopen jaren de wereld over, maar ook veel bleef onzichtbaar. Deze mensen riskeren hun leven om te laten zien wat zich afspeelt in Aleppo, de grootste stad van Syrië.

Syrië is al drie jaar op rij veruit het gevaarlijkste land om als journalist te werken. Toch zijn er verslaggevers die hun leven wagen om de wereld te laten zien wat zich afspeelt in Syrië. In de grootste stad van het land, Aleppo, wordt deze taak vervuld door het Aleppo Media Center (AMC).

Na ruim drie jaar vechten dat aan meer dan 220.000 mensen het leven kostte lijkt het einde van de Syrische burgeroorlog nog lang niet in zicht. Het eens zo stabiele land is uiteengevallen in talloze gebiedjes die door een wirwar van strijdgroepen worden bestuurd. In het oosten heeft de nietsontziende terreurbeweging Islamitische Staat zelfs een kalifaat uitgeroepen. Zeker 11 miljoen mensen zijn hun huizen ontvlucht.

Al deze gruwelen zijn bekend, maar toch is er veel in Syrië dat onzichtbaar blijft voor het grote publiek. De blog Vocativ maakte een kort item over hoe het AMC te werk gaat:

Geboren uit protesten tegen Assad

Het AMC kwam voort uit de vreedzame protesten tegen president Bashar al-Assad eind 2011. Assad liet de demonstraties met geweld neerslaan, wat ooggetuigen met hun telefoons filmden en doorspeelden aan de media. Met dit in kaart brengen van de strijd in Syrië was het Aleppo Media Center geboren.

Het AMC produceert dagelijks honderden beelden van de strijd in Aleppo. De stad wordt door een scheidslijn in twee stukken gedeeld. In het grootste deel van de stad maakt het Syrische regeringsleger de dienst uit. Andere stukken zijn in handen van rebellengroepen, waaronder het gematigde Vrije Syrische Leger, het aan Al-Qaeda gelieerde Al-Nusrafront, Koerdische eenheden en een allegaartje van soennitische strijdgroepen.

Al meer dan twee jaar strijd

De strijd om Aleppo woedt inmiddels al meer dan twee jaar. In de hele provincie zijn meer dan 20.000 mensen omgekomen in de strijd van het Syrische regime tegen de oppositiegroepen. AMC-cameraman Ali Al-Zajel hekelt de houding van de westerse media ten opzichte van Syrië:

“We zien niets terug van de situatie in Aleppo in de westerse media. Maar wanneer ISIS (zoals IS zich voorheen noemde, red.) een massamoord pleegt, staan de westerse media ineens bol van de verhalen.”

Een van de oudste steden ter wereld

Aleppo wordt al sinds het vijfde millennium voor Christus onafgebroken bewoond. Het historisch centrum van de stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In een eerdere video waarschuwt het AMC hoe de bombardementen van het Syrische leger één van de oudste steden ter wereld verwoest (pas op: schokkende beelden):

Lees ook in NRC Handelsblad: Een kapotte stad vol zwarte kraaien (€)

    • Casper van der Veen