‘Kijkcijfers’ Netflix: House of Cards niet het meest populair

Foto AFP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Netflix hoef je niet te vragen naar de kijkcijfers. De streamingdienst probeert deze gevoelige informatie op allerlei manieren geheim te houden. Maar Luth Research weet gelukkig meer, meldt Variety. Het onderzoeksbureau in San Diego heeft een groot panel aan Netflix-kijkers dat zij regelmatig raadplegen om het kijkgedrag van abonnees te bepalen.

Wat blijkt? House of Cards heeft fikse concurrentie van nieuwkomers als Daredevil of Unbreakable Kimmy Schmidt. Van de 2500 respondenten van Luth Research keken 6,5 procent naar president Frank Underwood in de eerste dertig dagen na de première van het nieuwe seizoen, keek zeker 11,7 procent in de eerste elf dagen naar het debuut van blinde held Daredevil en 7,3 procent naar de onnozele Kimmy Schmidt.

Hoewel deze percentages een beeld geven van het kijkgedrag van Netflix-abonnees, zijn de cijfers niet heilig volgens Quartz. De kijkers van Luth Research kijken Netflix vanaf hun apparaten en niet met hun televisie. Daardoor vallen deze resultaten moeilijk te vergelijken met die van concurrenten HBO, Amazon en Hulu. Maar met tien miljard uur aan gestreamde content in het laatste kwartaal, gaat het in ieder geval niet slecht met Netflix.

GoPro duikt in virtual reality

De best betaalde topman in de VS, Nicholas Woodman, is weer een startup rijker. GoPro heeft namelijk de Franse software-ontwikkelaar Kolor voor een onbekend bedrag gekocht. Volgens Re/code is dat een goede zet. Na rijkelijk verdiend te hebben aan de markt voor internetvideo’s kan het met dit nieuwe bedrijf mogelijk hetzelfde doen met virtual reality.

Wat doet Kolor? Het plakt foto’s en video’s aan elkaar om een soort interactieve 3D-omgeving te scheppen, een beetje zoals Google Street View. Kolor en Intel werkten al eerder samen voor de allereerste interactieve video op YouTube. Die - niet geheel toevallig - met GoPro-camera’s werd geschoten:

De creaties met de software van Kolor zijn anders dan andere bedrijven, benadrukt re/code, omdat er geen dure brillen voor nodig zijn. Apps zijn genoeg voor een echte VR-ervaring. Met de aankoop van het Franse bedrijf maakt GoPro zich klaar om het op te nemen tegen giganten als Facebook die met eigen technologie (Oculus Rift) de markt van 3D-video’s en spellen willen gaan veroveren.

Twitter doet het niet beter

Die hoge verwachtingen van Wall Street? Daar voldoet Twitter dus niet aan. De kwartaalcijfers - die een uur te vroeg uitlekten - stelden ondanks een positieve stemming op de beurs toch teleur, schrijft The Wall Street Journal. De aandelen van het bedrijf tuimelden gisteren daarom met 18 procent naar beneden.

De inkomsten van Twitter stegen met 74 procent ten opzichte van vorig jaar tot 436 miljoen dollar. Maar dat bedrag voldeed niet aan de eigen projecties van zo’n 457 miljoen. Daarnaast moest het ook de verwachtingen van dit fiscale jaar bijstellen. Van 2,37 miljard dollar aan totale inkomsten naar een bedrag tussen 2.17 en 2.27 miljard dollar. Om maar niet te spreken van alweer een verlies in nettowinst van 162 miljoen tegen 132 miljoen in het vorige kwartaal.

Twitter moet zich misschien een beetje zorgen gaan maken over de toekomst, schrijft Techcrunch. Ondanks de populariteit van de dienst zullen investeerders niet beter gaan slapen van deze cijfers.

    • Hans Klis