Verkeersboetes mogen gespreid betaald worden

Verkeersboetes die hoger zijn dan 225 euro kunnen per 1 juli gespreid worden betaald. Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) vandaag aan de Tweede Kamer. Onder de huidige wetgeving kan het justitieel incassobureau CJIB in verreweg de meeste gevallen geen betalingsregelingen aanbieden. Dat betekent dat mensen met betalingsproblemen vrijwel altijd ook de verhogingen van 50 en uiteindelijk 150 procent moeten betalen. Er was al wetgeving in voorbereiding om gespreide betaling mogelijk te maken. Nu komt er een interim-maatregel om dat al per 1 juli in te laten gaan.

De brief van Dijkhoff is een reactie op de scherpe kritiek van veel rechters op de omvangrijke gijzelingspraktijk van het OM voor met name verkeersboetes. Gijzeling is een middel om mensen te dwingen tot betalen. Het OM diende in 2013 bijna 190.000 verzoeken in, vorig jaar 130.000. Uit die verzoeken is volgens rechters niet af te leiden of mensen inderdaad niet willen betalen, of dat ze dat niet kúnnen. Gisteren behandelde de Amsterdamse rechtbank de eerste gijzelingsverzoeken ‘nieuwe stijl’. In die verzoekschriften motiveert het OM uitgebreider waarom het aanneemt dat er sprake is van betalingsonwil. (NRC)