Jürgen Klopp voert laatste kunstje uit

Door de zege op Bayern München kan coach Jürgen Klopp zijn ambtstermijn in Dortmund in stijl afsluiten.

Foto Reuters/Michael Dalder

Na de beslissende strafschoppenserie rende hij over het veld als een kind voor wie net de poorten van een pretpark zijn opengegaan. Zo blij was Jürgen Klopp met het behalen van de bekerfinale. Snel nog een omarming met verliezend trainer van Bayern München Pep Guardiola. Daarna hossen met de spelers die straks verantwoordelijk kunnen zijn voor zijn laatste kunststukje als coach van Borussia Dortmund.

Zo had de vertrekkende trainer het in 2008 niet durven te bedenken op zijn eerste persconferentie in het Westfalenstadion. Daar had de pers hem direct geconfronteerd met harde cijfers. Of Klopp wel wist dat hij de 39ste trainer werd in de 41 jaar dat Borussia Dortmund in de Bundesliga speelde? Van binnen slikte Klopp. Er volgde een grimas en de opmerking dat hij al zo moeizaam een huis kon vinden. Verhuurders wisten: BVB-trainers zijn zo weer weg.

Quatsch? Nee. In een duo-interview met het Duitse blad Manager Magasin vorig jaar was Klopp zelf degene die de anekdote over de risico mijdende huisbazen had opgediept. Naast hem zat Opel-baas Thomas Neumann die trots zei waarom de voetbaltrainer het perfecte uithangbord van het automerk was. Wat Klopp in Dortmund had geflikt, wilde Neumann met Opel in de autobranche: terugkeren aan de top.

Stap voor stap ging het, de triomftocht van de karakteristieke ex-prof die twee weken geleden zijn afscheid aankondigde. Zijn contract bij BVB loopt tot en met 2018, maar Kloppo acht zich niet meer de juiste man voor de club die hij liet terugkeren naar de elite van de Bundesliga. Sterker: naar de elite van Europa.

Sinds zijn aantreden in 2008 werd BVB tweemaal landskampioen, won het de beker en bereikte het de finale van de Champions League, waarin Bayern München te sterk was.

Gisteren was het andersom. De gasten uit Dortmund hadden het zwaar in de Allianz Arena, maar na de 1-0 van Robert Lewandowski maakten ze een kwartier voor tijd gelijk via Pierre-Emrick Aubameyang. Daarna volgden een verlenging en strafschoppen, waarvan er Bayern er liefst vier miste. Philip Lahm en Xabi Alonso gleden uit en schoten over, Mario Götze zag zijn inzet gekeerd en Manuel Neuer trof de lat. Bij BVB miste alleen Mats Hummels.

Bevlogenheid

Emotie is zijn kracht, zegt Bernard Schuiteman, zeer waarschijnlijk de enige Nederlander die met Klopp heeft gewerkt. Klopp was rond de eeuwwisseling eerst zijn ploeggenoot bij Mainz 05, later werd hij daar zijn trainer. „Hij vindt de juiste woorden om iedereen te motiveren. Van basisspeler tot wissel. Zelf was hij een middelmatige prof, maar zijn bevlogenheid maakte alles goed.”

Volgens de voormalige speler van onder meer Feyenoord en SC Cambuur, dankt Klopp zijn succes ook aan zijn assistent Zeljko Buvac, die Klopp al bijstaat sinds hij in 2001 trainer werd bij zijn oude club Mainz. „Dat van Buvac weten niet veel mensen, omdat hij een bescheiden man is die het liefst op de achtergrond werkt. Hij zal zeggen: noem mij maar nooit. Maar Buvac is de tacticus die veel trainingen leidt. Klopp loopt er dan tussendoor, pratend met spelers.”

Klopp lijkt een coach die weet hoe hij het uiterste uit elke individu kan halen ten behoeve van het team. Na de promotie van Mainz naar de Bundesliga in 2004, nam hij de ploeg mee op survival in de wildernis van Zweden. Geen elektriciteit, zelf vis vangen en elke dag opnieuw een tent opzetten. „Ik ben ervan overtuigd dat deze gedeelde ervaringen ons verder brengen”, zei hij destijds.

Vreemdgegaan

Al even handig bespeelt hij de pers. Tijdens zijn persconferentie voor de halve finale tegen Bayern had hij de lachers op zijn hand door eerst een gerucht te ontkrachten. Nee, hij was niet vreemdgegaan met een spelersvrouw, dat was niet de reden van zijn vertrek. „Mijn vrouw heeft mij niet op straat gezet, al had ze daar misschien reden toe. Maar dan was dat omdat ik een beetje dom ben, niet omdat ik iets heb met een andere vrouw.”

Hoewel hij joviaal overkomt, laat Klopp zich door niemand van de wijs brengen. Schuiteman: „Ik heb veel biografieën gelezen en bij hem zag ik wat iemand als Van Gaal ook heeft. Jürgen heeft een koers voor ogen en daar blijft hij lijnrecht achter staan. Niet de ene keer linksom, dan rechtsom. Wie niet mee wilt, valt af.”

„Twijfel wil niemand horen”, zei Klopp in het duo-interview met de baas van Opel. „Zodra je als trainer vragen stelt, aan de verkeerde mensen, zit de eerste inkeping in de boom. Dan is de bijl geslepen.”

In zeven jaar tijd was hij haast verheven boven twijfel. Nu lonkt een fraaie club in het buitenland, maar Klopp weet dat ook Bayern München interesse heeft. „De vraag is hoe lang Guardiola het uithoudt in München”, zei erevoorzitter Franz Beckenbauer tegen Sky. „Ik hoop nog lang, maar het staat vast dat Klopp bij ons een thema is.”

Na de tik van gisteren zal dat gevoel alleen maar zijn versterkt. In de schijnwerpers van de Allianz Arena lachte Kloppo het hardst.

    • Fabian van der Poll