In Oekraïne dreigt nu eigenrichting

Illustratie Gatis Šļūka

Wordt Oekraïne langzaam meegezogen in de agressie van de oorlog in de Donbas? De woede over Ruslands interventie kan omslaan in eigenrichting, waarschuwt Laura Starink (journalist en oud-correspondent voor NRC in Moskou).

Twee weken geleden werden in Kiev een pro-Russische journalist en een ex-parlementslid van Janoekovitsj’ Partij van de Regio’s vermoord. De afgelopen maanden pleegden ook vier ex-leden van die partij zelfmoord, naar verluidt na bedreigingen. Wordt er in Oekraïne afgerekend met politieke tegenstanders?

In Rusland werd die conclusie onmiddellijk getrokken. Russia Today meldde het bestaan van een hitlist van duizenden tegenstanders van het bewind in Kiev. De journalist en de ex-parlementariër zouden op die lijst hebben gestaan en door Oekraïners zijn geliquideerd.

Er is in Oekraïne inderdaad een kliksite, die curieus genoeg Mirotvorets (Vredestichter) heet. De site, die samenwerkt met Defensie en de geheime dienst, bevat de namen van mensen uit Rusland, Oost-Oekraïne en de Krim, die de opstand in het oosten metterdaad hebben gesteund. Zo wil men huurlingen, Russische soldaten en terroristen ontmaskeren om ze ooit voor het gerecht te kunnen slepen. Dat is in een land in oorlog, waar te veel mensen met wapens rondlopen, een bedenkelijke actiemethode: extremisten kunnen van deze openbare gegevens immers dankbaar gebruik maken. De Oekraïense overheid neemt dat gevaar kennelijk niet serieus.

Lees verder (€)