Het gaat juist om de klant

De grootste bibliotheken zijn nog te klein om alle boeken over organiseren, innoveren, leidinggeven en organisatiemodellen in te verzamelen. Maar wat in die lectuur bijna altijd wordt vergeten, is wat de klant daarvan merkt. Meestal niks. En die klant wil juist kwaliteit en service.

Ook Ben Kuiken spreekt de organisaties aan in Eerste Hulp Bij Nieuw Organiseren, maar juist de klanten hebben profijt als bedrijven zich aan de regels van Kuiken houden.

Zijn model: meer zeggenschap voor de werkvloer en bedrijven die hun aandacht meer richten op hun product en minder op hun interne organisatie. In het kleine boekje laat hij zien hoe dat zou moeten. Het boekje is vooral een aansporing om Kuiken eens uit te nodigen als spreker, want ook al is het boekje een beetje oppervlakkig: de boodschap blijft overeind. Voor bedrijven die hopeloos vastzitten of langzaam in verval raken, zou het heel gezond kunnen zijn om eens inspiratie op te doen bij Eerste hulp bij nieuw organiseren.