Gekozen burgemeester komt stap dichterbij

De PvdA-fractie stemde gespleten en CDA-senatoren stemden tegen, maar de gekozen burgemeester is gisteren een stapje dichterbij gekomen. Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer stemde voor het uit de Grondwet halen van de benoeming van burgemeesters en commissarissen van de koning. De initiatiefwet van Tweede Kamerlid Gerard Schouw (D66) moet, na volgende Tweede Kamerverkiezingen, nogmaals door beide Kamers.

De meeste partijen plaatsten voorbehouden bij hun definitieve beslissing. VVD en GroenLinks waren terughoudend en het CDA stemde helemaal tegen, ofschoon voorman Buma voorstander is van gekozen burgemeesters.

Het lot van Schouws plan is nu in handen van Ronald Plasterk (PvdA). De minister van Binnenlandse Zaken kreeg van de senaat de opdracht met een visie op toekomstige burgemeestersbenoemingen te komen. Partijen laten daarvan afhangen of ze ook in tweede instantie voor zijn, als een tweederde meerderheid in beide Kamers nodig is.

Gisteren werd die net gehaald (48 voor, 21 tegen) ondanks de gespleten PvdA. Senator Klaas de Vries (PvdA) vindt de huidige praktijk – de gemeenteraad draagt de burgemeester voor – goed genoeg. Zeven collega’s volgden hem. Vijf PvdA’ers stemden voor.

De opluchting bij D66 was na afloop groot. Ook omdat de meeste dwarse senatoren binnenkort vertrekken en een tweede lezing niet zullen meemaken.