Lange rok op school? Omkleden!

Niet een te kort rokje, maar een te lange rok kan in Frankrijk op school tot problemen leiden. Dat merkte de 15-jarige moslima Sarah, uit Charleville-Mézières in de Ardennen. Zij is deze maand twee keer naar huis gestuurd om zich om te kleden, omdat ze in de ogen van het hoofd van het Collège Léo-Lagrange een te lange rok droeg, meldt de krant L’Ardennais.

Haar zwarte rok tot op de enkels is „een ostentatief teken van religieuze overtuiging”, vindt de school, en daarom net als hoofddoekjes verboden. Sinds een wet uit 2004, die godsdienstige symbolen uit het onderwijs moet weren, doen moslima’s hun hoofddoek af zodra ze op school arriveren.

Volgens het meisje heeft de rok („2 euro in een confectiezaak”) geen religieuze betekenis. Een woordvoerder van het Collectif contre l’Islamophobie en France, een organisatie die moslimdiscriminatie registreert, zegt dat jonge moslima’s op hun rokken worden aangesproken, terwijl andere leerlingen ze wel mogen dragen.

Toen het nieuws gisteren naar buiten kwam, was de hashtag #Jeportemajupecommejeveux (‘Ik draag mijn rok zoals ik wil’) trending op Twitter. Het Observatoire de la Laïcité, een overheidsinstelling die moet toezien op een neutrale staat op godsdienstig gebied, zal zich over de kwestie buigen.