Protesten tegen Indonesische executies

Foto FRANCIS R. MALASIG/ EPA

Filippijnse demonstranten staken gisteren kaarsen aan voor de Indonesische ambassade. Ze wilden daar blijven staan totdat de Indonesische president de executie van hun landgenoot, drugssmokkelaar Mary Jane Veloso, zou stopzetten. Samen met negen andere drugscriminelen zou Veloso gisteren ter dood worden gebracht door een vuurpeloton. Uiteindelijk zijn acht van de tien terdoodveroordeelden geëxecuteerd. Onder hen waren twee Australiërs, Nigerianen, een Braziliaan en een Indonesiër. Lokale media meldden gisteren dat Veloso nog leeft. Het is de tweede keer in drie maanden tijd dat een groep drugscriminelen wordt geëxecuteerd, wat het land op kritiek kwam te staan van de Verenigde Naties. Een paar jaar geleden had Indonesië de doodstraf bijna afgeschaft. Met het harde beleid wil de president Joko Widodo ‘de drugsepidemie’ beëindigen.

    • NRC