DWDD-Boek van de Maand volgens NRC ‘minder dan we van Thomése gewend zijn’

De onderzwemmer, de nieuwe roman van P.F. Thomése is door het boekpanel van De Wereld Draait Door verkozen tot Boek van de Maand april. In de roman, over een man die kampt met een jeugdtrauma, viert de emotie hoogtij. “Aangrijpend”, volgens DWDD-panellid Veronie Snijder-Kramer. Boekenredacteur Arjen Fortuin twijfelt.

DWDD-Boekpanel bespreekt 'De onderwaterzwemmer' van P.F. Thomése, verkozen tot 'Boek van de Maand'. Screenshot DWDD

De onderwaterzwemmer, de nieuwe roman van P.F. Thomése is door het boekpanel van De Wereld Draait Door verkozen tot Boek van de Maand april. In de roman, over een man die kampt met een jeugdtrauma, viert de emotie hoogtij. “Aangrijpend”, volgens DWDD-panellid Veronie Snijder-Kramer. Boekenredacteur Arjen Fortuin twijfelt.

Veronie Snijder-Kramer vindt dat in De onderwaterzwemmer het “vakmanschap” van Thomése goed naar voren komt:

“Het is aangrijpend, lyrisch, humoristisch.”

Thomése is er volgens Snijder-Kramer op een “knappe” manier in geslaagd om de lichte toon van zijn Kessels-romans en de zware toon van romans als Schaduwkind, een roman over zijn overleden dochtertje, in De onderwaterzwemmer te verwerken:

“Je kunt erom lachen, erom huilen, het is aangrijpend. Het is werkelijk een magnifieke roman.”

Emoties

Dat er veel gelachen en gehuild kan worden om de nieuwe roman van Thomése hoeft niet te verbazen. Daar speelt de auteur op in. “Thomése speelt in De onderwaterzwemmer voluit op de emoties, op een manier die je normaal gesproken eerder in de commerciële fictie zou verwachten”, schreef criticus Arjen Fortuin in een recensie in NRC Handelsblad. Het probleem: die aanpak werkt oppervlakkigheid in de hand. Fortuin:

“Het hapt lekker weg, maar veel interessante gedachten komen er niet bij kijken. [..] Wat Tin niet doet is nadenken, abstraheren of zich meer dan plichtmatig in een ander verplaatsen.”

Te goede schrijver

Maar daarmee is niet alles gezegd. Want Thomése is volgens Fortuin “een te goede schrijver om een oninteressant boek te schrijven”.

En het personage Tin van Heel, bij wie de emotie hoogtij viert, kan volgens Fortuin bij een “maatschappelijk wakkere auteur” als Thomése niet los worden gezien van de emotiegestuurde (media-)samenleving waarin de auteur leeft.

“Je kunt De onderwaterzwemmer zo lezen als een verhaal over de hedendaagse mens, die zozeer in beslag genomen wordt door zijn gevoel dat hij niet meer in staat is om adequaat met onverwachte situaties om te gaan, tot actie over te gaan – of om zich werkelijk in een ander te verplaatsen.”

Fortuin vindt De onderwaterzwemmer een “originele roman”. Maar het boek is volgens hem uiteindelijk “minder dan we van Thomése gewend zijn.”

Lees hier de hele recensie: ‘Man, gebruik toch eens je verstand’

Terugkijken

Het item met het DWDD-Boekpanel is hier terug te zien:

    • Roderick Nieuwenhuis