De magie van het dagboek van Anne Frank

In haar dagboek schrijft Anne Frank zo frank en vrij over ongesteldheid („ondanks alle pijn, narigheid en viezigheid een zoet geheim”), dat Japanse vrouwen in de jaren vijftig over ‘Anne-dag’ spraken als het zover was. OB bracht daarom een ‘Anne Jampon’ op de markt. Zo heeft Anne veel betekend voor de emancipatie van de menstruatie in Japan.

In Noord-Korea treedt Anne Frank op als rolmodel van de jeugd. Een scholier zegt: „Het dagboek geeft aan hoe gelukkig wij zijn met de militaire politiek van onze grote leider Kim Jung Il.”

In de documentaire De magie van het dagboek van Anne Frank onderzoekt Astrid Joosten waarom de Joodse schrijver zo beroemd is. Het antwoord: ze is voor alles inzetbaar. Ze is symbool van het goede in de mens, kampioen van iedereen die zich onderdrukt voelt.

Een minder goed idee is dat Joosten er ook allemaal sterren bij haalt, die er niets mee te maken hebben. Van Dan Brown (verkocht ook veel boeken) en Stevie Wonder (onderdrukte minderheid) tot Gloria Estefan (homorechten?) en Mark Rutte (ook... eh...).

Wilfred Takken