DNB niet verantwoordelijk voor schade na omvallen DSB Bank

DSB-topman Dirk Scheringa bij een persconferentie in 2009. Foto ANP / Rick Nederstigt

De Nederlandsche Bank hoeft niet op te draaien voor de schade die ontstond na het omvallen van DSB Bank. Tot dat oordeel kwam de rechtbank van Amsterdam woensdag. Dat de bank van oud-politieman Dirk Scheringa in 2009 omviel, wil niet betekenen dat DNB fouten heeft gemaakt, zo vond de rechter.

Ook kan toezichthouder DNB nooit garanderen dat “onder toezicht staande banken niet failliet gaan”, zo oordeelde de rechtbank:

“Zo is niet gebleken dat DNB al in een eerder stadium had moeten begrijpen dat de cultuur bij DSB meebracht dat een hardere aanpak dan gebruikelijk nodig was. Ook is niet komen vast te staan dat DNB in redelijkheid geen vergunning aan DSB Bank had mogen verlenen.”

600 miljoen tot 1 miljard

De rechter zag daarom geen aanleiding om DNB een schadevergoeding te laten betalen. Die vergoeding was geëist door de curatoren van DSB en door stichtingen voor gedupeerde DSB-klanten. Het ging daarbij om een bedrag van 600 miljoen tot 1 miljard euro, zo meldt persbureau ANP vandaag.

Het bedrag was voor een groot deel opgebouwd aan misgelopen rente. DNB zou dat volgens de eisers moeten betalen omdat de toezichthouder DSB in 2005 ten onrechte een vergunning gaf en daarna onvoldoende toezicht hebben gehouden op de bank.

    • Joost Pijpker