Dit schrijven andere media vandaag

Foto iStock

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere Nederlandse media vandaag?

Een flesje rood als de volgende vette hamburger

Wijnboeren, ook Nederlandse, zijn bang dat een voorstel van het Europees Parlement om het aantal calorieën verplicht te vermelden op flessen wijn hun verkoop schaadt. Dat schrijft de Volkskrant vandaag.

Vandaag stemt het parlement over de resolutie die ervoor zorgt dat vanaf 2016 alle flessen alcohol voorzien zijn van calorie-informatie. Waar voedingsexperts de plannen steunen (“eindelijk inzicht voor de consument”) vrezen wijnboeren, volgens de Volkskrant, een kleine ramp.

Niet alleen kunnen consumenten wijn laten staan omdat ze bang zijn er dik van te worden, de regels zorgen voor behoorlijk veel extra handelingen voor wijnboeren. Op iedere fles moet een tweede etiket en alle wijnsoorten moeten een analyse ondergaan om het aantal calorieën vast te stellen.

Ambtenaren hebben nog lang geen nieuwe cao

Het overleg tussen vakbonden en ambtenarenbaas Stef Blok (minister voor Wonen en Rijksdienst, VVD) zit vast. De onderhandelingen verlopen zo stroef dat de vakbonden het niet eens meer zien zitten om verder te praten. Dat meldt de NOS.

Als gevolg zitten rijksambtenaren nog langer zonder nieuwe cao. De vorige verliep 1.600 dagen geleden, noteert de NOS fijntjes. In al die tijd hebben ambtenaren geen loonsverhoging gezien. Juist daarom willen de bonden dat de minister toeschietelijk is en een loonsverhoging van 3 procent toestaat, plus een extra compensatie omdat er zo lang geen geldige cao van kracht was.

Minister Blok weigert akkoord te gaan met de voorstellen.

Wordt de bankierseed een strohalm voor ontevreden ondernemers?

Boeiend stuk van Follow the Money. Terwijl Joris Luyendijk en de rest van de wereld railleert tegen alles wat in krijtstreep loopt, komt het financieel-economische blog met een stuk over hoe de bankierseed een juridische strohalm kan worden voor ondernemers die bijna failliet zijn.

De redenering is dat bankiers van de afdeling bijzonder beheer, waar de probleemgevallen van bedrijven die bijna failliet zijn terechtkomen, soms maatregelen nemen waar de eigenaren van bedrijven boos over worden. Een bankier kan besluiten een lening in te trekken of niet akkoord te gaan met het verder versoepelen van betaalvoorwaarden.

In de bankierseed staat dat een bankier altijd het klantbelang voorop moet stellen. De bankiers zijn bang door ondernemers voor de tuchtrechter te worden gedaagd door advocaten die alles aangrijpen om een faillissement van hun cliënt te voorkomen of aan te vechten, inclusief het handelen van bankiers.

    • Melle Garschagen