BBC komt met ondertitelde seriezender

Vierentwintig uur per dag en zeven dagen per week Britse dramaseries en detectives. Van Wolf Hall en The Musketeers tot Silent Witness. Dat biedt het digitale themakanaal BBC First, onderdeel van de commerciële tak van de omroep, BBC Worldwide.

Het digitale themakanaal is binnenkort te zien in Nederland, met Nederlandse ondertiteling. Telecombedrijf KPN is de eerste Nederlandse distributeur die BBC First in zijn zenderpakket opneemt, voor klanten met ‘Interactieve tv’, niet voor mensen met Digitenne. Later kunnen ook de kabelmaatschappijen volgen.

De Nederlandse editie is de eerste versie van BBC First in Europa, buiten het Verenigd Koninkrijk. Het digitale themakanaal is sinds vorig jaar al te zien in Australië. Op 7 mei introduceert BBC Worldwide het dramakanaal in Japan. Op termijn zouden ook België en Luxemburg volgen.

Met BBC First speelt het Britse televisiebedrijf in op de groeiende populariteit van kwaliteitsseries. Het is een lineair themakanaal, en daarmee meer een concurrent van de Amerikaanse betaalzender HBO dan van een online videodienst zoals Netflix. Sommige series op BBC First zijn nu al te zien bij bijvoorbeeld de KRO en Netflix.

BBC First is deel van een ambitieuze expansie van BBC Worldwide. Het bedrijf introduceert elders ook digitale zenders als BBC Brit (entertainment, reality) en BBC Earth (natuurseries).