De wraak van Microsoft: Windows 10 lust Android- en iOS-apps

Foto EPA / Peter Steffen

De nieuwe versie van Microsofts besturingssysteem Windows kan straks ook Android en iOS-apps draaien. Met een relatief kleine aanpassing kunnen ontwikkelaars hun software ombouwen en geschikt maken voor Windows telefoons. Zo hoopt Microsoft in één klap de belangrijkste kritiek op Windows smartphones te weerleggen: dat er niet voldoende interessante apps beschikbaar zouden zijn.

Microsoft maakte dit nieuws woensdagavond bekend op hun Build-conferentie. Daar werden meer details van Windows 10 getoond. Dat zal volgens de softwaremaker binnen een jaar of drie draaien op 1 miljard apparaten - tablets, telefoons en gewone computers. Zo hoopt Microsoft zijn achterstand in te halen op Android en Apple iOS, de besturingssystemen die nu de mobiele telefoon domineren. Microsoft is onbetwist marktleider op de pc, de markt voor mobiele telefoons is echter veel groter.

De app gap

Er is een Windows Phone versie voor smartphones (Microsoft nam vorig jaar telefoonmaker Nokia over die toestellen zelf te gaan maken). Qua marktaandeel blijft Windows Phone (3%) ver achter bij Android en iOS. Android en iOS hebben elk zo’n 1,3 miljoen apps in hun downloadwinkels, Windows telt ruim een half miljoen apps, echter lang niet altijd up-to-date.  Als de ‘app gap’ gedicht wordt, is de verwachting dat meer consumenten voor Windows zullen kiezen.

Schermafbeelding 2015-04-29 om 19.58.35

De programmeertalen van iOS en Android worden vertaald naar het Windows-systeem. Android-ontwikkelaars  kunnen hun app uploaden naar de Windows Store, voor iOS-apps is er een vertaalprogramma dat code met “een paar kleine aanpassingen” omzet naar een Windows 10-variant.

Zdnet meldt dat deze aangepaste Android en iOS-apps alleen op ARM-processors draaien (omdat ze daar ook voor ontwikkeld zijn). De ‘vertaalde’ apps werken dus niet op gewone Windows pc’s met een Intel-chip. Het gaat er Microsoft dus in eerste instantie om de lege schappen in de mobiele appwinkel te vullen. Dat maakt het kortstondig bestaan van Windows RT (een variant van Windows 8, alleen voor ARM-processors, werd meteen na de introductie weer gestopt) een stukje begrijpelijker.

Los daarvan beschouwt Microsoft Windows telefoons als kleine pc’s: koppel er een muis, een keyboard en een groot scherm aan en je hebt een volwaardige computer, belooft het softwarebedrijf. Continuum for Phones, heet die functie.

De universele koers van Satya

Onder de leiding van de nieuwe topman Satya Nadella ondergaat Microsoft een versnelde gedaanteverwisseling.  Windows is niet langer een los product dat veel geld op moet leveren, maar een manier om Microsofts andere diensten, zoals Office, Skype en opslagdienst OneDrive te verkopen. Onder Nadella’s regime is de prijs van Windows-licenties opnieuw gedaald en maakt Microsoft zijn software geschikt voor alle besturingssystemen (denk aan de Office-versie voor Android en iOS). Die ruimdenkendheid geldt nu dus ook andersom: apps van andere besturingssystemen zijn welkom in de Windows-omgeving.

Het lukte Microsoft niet op eigen houtje de macht te veroveren op de mobiele telefoon. Deze ‘universele’ aanpak - toegang voor iOS en Android - is een concessie, maar het zou de wraak van Microsoft kunnen zijn. Anderen beschouwen het als een wanhoopspoging om de achterstand op Apple en Google in te lopen. BlackBerry voegde ook Android-compatibiliteit toe aan zijn besturingssysteem, maar dat had geen effect op de populariteit. Of Microsofts aanpak loont weten we als er over drie jaar 1 miljard apparaten op Windows 10 draaien. Of niet.

Microsoft vervangt in Windows 10 ook zijn oude webbrowser, Internet Explorer, door een nieuwe variant: Edge. Die versie is een stuk lichter (voor de computer) en je kunt ‘m gebruiken om snel aantekeningen mee te maken. Edge kan ook extensies van concurrerende browsers als Chrome en Firefox draaien.

Voor Windows 10 is nog geen definitieve releasedatum vrijgegeven. Microsoft had het eerder over ‘einde van deze zomer’, maar dat kan ook begin september zijn. Als je haast hebt, kun je hier een gratis proefversie downloaden.

Hololens

Microsoft demonstreerde op Build ook weer zijn virtual reality helm Hololens, via een interactieve anatomische les in 3D. Eerder zagen we al een NASA-demo. De reacties op de nieuwe toepassingen waren enthousiast; Hololens is de meest opwindende variant van Windows tot nu toe, die een virtuele laag toevoegt aan je werkelijke omgeving. De gebruiker kan de beeldelementen met gebaren en stem bedienen. In tegenstelling tot andere VR-brillen is er geen aparte computer voor nodig.

Voorlopig is Hololens een (geslaagd) lekkermakertje voor de Windows 10-introductie; Microsoft laat nog niets los over introductiedatum of verkoopprijs.

    • Marc Hijink