De Fed houdt de rente in de VS ongewijzigd

Handelaren op de beurs in New York, in afwachting van het bericht van de Fed over het monetaire beleid. Foto is gemaakt op 18 maart 2015.
Handelaren op de beurs in New York, in afwachting van het bericht van de Fed over het monetaire beleid. Foto is gemaakt op 18 maart 2015. Foto EPA / Justin Lane

De Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank, houdt de rente in de Verenigde Staten ongewijzigd. Dat meldt persbureau AP.

De Fed signaleert een bescheiden herstel van de Amerikaanse economie. Door onder andere een aantal tijdelijke factoren is de groei van de economie in de Verenigde Staten de afgelopen maanden afgezwakt. Dat meldt de Fed na afloop van zijn tweedaagse beleidsvergadering.

Historisch lage rente

De rente staat sinds 2008 op een historisch laag niveau: van 0 tot 2,5 procent. De Fed houdt de rente laag om de economie te stimuleren, want: een lage rente moedigt consumenten aan om geld uit te geven terwijl een hoge rente mensen er juist toe beweegt om te sparen.

De afgelopen maanden heeft de Fed aangegeven “geduldig” te zijn met een renteverhoging. De bank zei in maart al dat een verhoging in april niet voor de hand ligt en dat ze die pas overweegt als de inflatie richting de gewenste 2 procent gaat.

Renteverhoging later dit jaar?

In maart hintte de bank erop dat het de rentestand mogelijk zou verhogen. Experts zeiden echter tegen persbureau Reuters dat het vanwege het lage groeipercentage van het BBP nu nog te vroeg zou zijn. Analisten verwachten nu dat een dergelijk besluit pas rond september genomen wordt.

Een renteverhoging zal afhangen van een verdere verbetering van de arbeidsmarkt en of er vertrouwen is dat de inflatie op de middellange termijn zal bewegen richting de doelstelling van 2 procent.

Lees ook in NRC Handelsblad: ‘Fed en ECB gaan elk hun eigen weg‘ (€).