De échte feestnummers van TomTom zitten op zolder

Foto NRC

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De aandeelhoudersvergadering van TomTom in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam.

Wie: CEO Harold Goddijn en zijn raad van bestuur, de aandeelhouders off- én online.

We verwachten toch geen show, hè, vandaag tijdens de aandeelhoudersvergadering van TomTom? Een man met bril en vijfduizend aandelen (hij wil anoniem blijven) schudt zijn hoofd. Glaasje sinaasappelsap in zijn rechterhand, het jaarverslag in de linker. Voor de show moet je bij de ava van Heineken zijn, zegt hij, TomTom is braaf. “Hier zul je geen feestnummers treffen.”

Prima navigatie bij de aandeelhoudersvergadering van TomTom #muziekgebouwaantij

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Nee, want die zijn allemaal thuisgebleven. Ze zitten achter hun computer, zijn ingelogd op debeurs.nl, en praten mee via het forum. Zit Harold met zijn feesthoed achter de tafel?, wil Tini weten van de wel aanwezige aandeelhouders. Heeft Goddijn al een slimme woordspeling gemaakt? Vraagje van Moneymaker. Hvasd2 vraagt zich af hoe de broodjes zijn, en Xynix blijkt de sfeer prima te kunnen inschatten vanaf zijn zolderkamer: “Saaie boel daar?”

500.000 sporthorloges

Enerverend is anders. Harold Goddijn, bestuursvoorzitter van de navigatiespecialist (950 miljoen euro omzet, 4.000 werknemers) vertelt dat ze vorig jaar 500.000 GPS-sporthorloges verkochten. En goed, er was inderdaad een winstdaling, maar de opbrengst uit de automotive-industrie was vorig jaar wel 220 miljoen euro. “We verwachten dat de vraag naar betere locatievoorzieningen alleen maar zal toenemen.”

En de verkoop van Nokia’s navigatieprogramma HERE zien ze zéker niet met angst en beven tegemoet. Want wat zal het met TomTom doen, wanneer Nokia’s HERE voor tien miljard verkocht wordt aan bijvoorbeeld Apple, wil een aandeelhouder weten. “Dat gaat niet gebeuren, het lijkt me een beetje een te hoog bedrag. Maar wacht nu maar even, we zijn aan het innoveren, daar is geduld voor nodig.”

Een rotexcuus

Nog vragen?

Ja. Hoe zit het met het aandeelhoudersdividend? Vraag van een jonge aandeelhouder in pak. Dat willen ze pas uitkeren wanneer ze dat over een langere periode kunnen doen, legt Goddijn uit. Niet alleen dit jaar, en dan volgend jaar niet meer.

Goede vraag, vinden ze op het forum. En wat een slecht antwoord van Goddijn. “Rotexcuus!”, vindt Frietzakje. Justin is het er ook niet mee eens. Maar hij moet nu gaan. Er staat een monteur bij hem voor de deur. “Suc6 met de monteur”, zegt Turquoisine.

En broodjes

Goddijn sluit de vergadering, zegt dat er broodjes zijn.

Hebben de forumgebruikers dan weer weinig aan. Niet dat ze daar mee zitten. Ze blijven hoe dan ook nog wel even nakletsen over het dividend en de koers, op de digitale afterparty.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken