Chemieconcern DSM ziet omzet stijgen maar de winst dalen

Logo van het chemieconcern DSM. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Chemie- en voedingsconcern DSM heeft de afgelopen drie maanden de omzet zien stijgen, maar de winst is omgeslagen in verlies. De producent van vitamines, voedingsingrediënten en speciale chemische producten maakte een omzetgroei door bij de diervoeding, maar had last van lagere prijzen in de vitamine E-markt. Ook de resultaten bij speciale voeding vielen tegen.

De omzet van DSM ging met 11 procent omhoog en steeg naar 1,9 miljard. Die groei is voor een groot deel te danken aan positieve wisselkoerseffecten. Als die worden weggelaten, resteerde een groei van 2 procent.

Een boekverlies op de verkoop van onderdelen die composietharsen en grondstoffen voor onder meer plastic maken, zorgde voor een nettoverlies van 70 miljoen euro. In maart verkocht DSM de grondstoffenproductie voor nylons en plastics en heeft daar 137 miljoen euro op moeten afschrijven.

Grootste vitaminefabrikant

Het meeste geld verdient DSM met ingrediënten voor voedingsmiddelen, waaronder vitamines en onverzadigde vetzuren, zoals omega-3. DSM is de grootste vitaminefabrikant ter wereld.

Lees ook op NRC Q: DSM maakt van alles wat voor iedereen - en dat is een probleem (€)

    • Maarten Back