Brussel wil antiterreur-centrum in Den Haag

Een nieuwe antiterreurcel binnen Europol, de gezamenlijke politiedienst van de EU gevestigd in Den Haag, moet de kans op aanslagen zoals recent in Parijs en Kopenhagen verkleinen. Dat heeft de Europese Commissie gisteren bekendgemaakt bij de presentatie van een nieuwe EU-veiligheidsagenda tot 2020. Volgens eurocommissaris Frans Timmermans moet de krachtenbundeling ertoe leiden dat veiligheidsdiensten beter samenwerken „in een sfeer van onderling vertrouwen”. Nu gebeurt dat te weinig, omdat lidstaten veiligheid, formeel een nationale aangelegenheid, niet graag uit handen geven. Volgens Timmermans is dat gezien het internationale karakter van terrorisme, georganiseerde misdaad en cybercrime steeds moeilijker vol te houden.

Brussel wil ook dat lidstaten meer informatie uitwisselen over radicalisering van moslimjongeren. Daartoe zal een speciaal centrum worden opgericht, dat voortborduurt op het in 2011 opgezette Radicalisation Awareness Network (RAN). Ook moet er volgens de commissie meer worden gedaan om terroristische geldstromen en propaganda op internet aan te pakken. Volgens een recente Eurobarometer groeit de bezorgdheid over terrorisme. In 2013 zag 33 procent van de Europeanen terrorisme als het belangrijkste veiligheidsprobleem. Nu is dat 49 procent.