Leger Nigeria bevrijdt bijna 300 meisjes en vrouwen

Het Nigeriaanse leger heeft naar eigen zeggen in het noordoosten van het land 200 meisjes en 93 vrouwen bevrijd uit handen van de Boko Haram. De meisjes en vrouwen werden volgens een woordvoerder in veiligheid gebracht tijdens een grote militaire operatie tegen vier kampen van de terreurgroep in de wouden van Sambisa. Maar de schoolmeisjes uit Chibok, wier ontvoering ruim een jaar geleden wereldwijd de aandacht trok, zijn er niet bij.

Nadat de buurlanden Tsjaad, Niger en Kameroen eerder dit jaar al een gezamenlijk offensief hadden ingezet tegen Boko Haram hebben nu ook de Nigeriaanse strijdkrachten hun zaakjes op orde gekregen en boeken ze sinds enkele weken successen in de strijd tegen de terreurgroep. De strijd concentreert zich nu op de uitgestrekte wouden van Sambisa. Vermoed wordt dat ook de 219 schoolmeisjes van Chibok daar nog worden vastgehouden, al dan niet in kleinere groepen.

Boko Haram huwelijkt gevangengenomen vrouwen en meisjes uit aan strijders en dwingt hen ook om mee te vechten of zelfmoordaanslagen uit te voeren. Toen het leger deze week in gevecht raakte met Boko Haram, vochten aanvankelijk ook vrouwen en meisjes mee aan de zijde van de terreurgroep. (AP)