‘Bloedbank discrimineert homo’s’

Het uitsluiten van homoseksuele en biseksuele mannen van bloeddonatie leidt tot discriminatie. Dat zegt het College voor de Rechten van de Mens in een vandaag verschenen uitspraak: “Het beleid moet worden aangepast.”

Bloedtransfusiedienst Sanquin in Amsterdam.
Bloedtransfusiedienst Sanquin in Amsterdam. Foto ANP / Lex van Lieshout.

Het uitsluiten van homoseksuele en biseksuele mannen van bloeddonatie leidt tot discriminatie. Dat zegt het College voor de Rechten van de Mens in een vandaag verschenen uitspraak: “Het beleid moet worden aangepast.”

In Nederland kunnen mannen die seks hebben of hebben gehad met mannen geen bloed doneren. Homoseksuele mannen zijn van bloeddonatie uitgesloten, omdat de kans op overdracht van het hiv-virus in deze groep heel groot zou zijn. Dit virus kan aids veroorzaken. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht en bloedbank Sanquin blijkt dat permanente uitsluiting niet meer nodig is om de veiligheid van bloed te garanderen.

Gezamelijk onderzoek

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zei vorige maand al af te willen van die permanente uitsluiting. De bewindsvrouw is samen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het COC, Sanquin Bloedvoorziening en de Nederlandse Vereniging voor Hemofiliepatiënten aan het kijken voor vervolgstappen. Binnen twee maanden moet daarover meer duidelijkheid zijn. De Tweede Kamer nam twee jaar geleden een motie aan om bloeddonatie door homoseksuelen toe te staan.

Europees Hof

Het Europees Hof erkent dat het uitsluiten van homoseksuele en biseksuele mannen van bloeddonatie tot discriminatie kan leiden, maar verwijst door naar de nationale rechter om te bepalen of er sprake is van discriminatie.

In 2009 stapte een Fransman naar de rechter omdat hij was geweigerd als bloeddonor op grond van zijn seksuele relatie met een man. Frankrijk sluit homo’s uit bij bloeddonaties.
Het hof stelt nu dat de Franse rechter onder meer moet nagaan of het hoger risico voor homo’s op het krijgen van door bloed overdraagbare infectieziektes en ziekteverwekkers zoals hiv nog steeds bestaat in Frankrijk. Ook moet worden gekeken of er minder belastende technieken bestaan die toch de veiligheid en gezondheid van de ontvanger garanderen.

Lees ook in nrc.next: Hetero’s lopen toch ook risico? (€)

    • Maarten Back