2,8 miljoen Nepalezen ontheemd - van 250 Nederlanders geen bericht

Een luchtfoto van de Nepalese plaats Sindhupalchwok, verwoest door de aardbeving.
Een luchtfoto van de Nepalese plaats Sindhupalchwok, verwoest door de aardbeving. Foto EPA / Narendra Shrestha

Naar schatting hebben 2,8 miljoen Nepalezen hun huizen verlaten na de aardbeving van afgelopen zaterdag. Ze zijn op de vlucht of kunnen niet terug naar hun huis, meldden de Verenigde Naties op basis van het Nepalese ministerie van Binnenlandse Zaken.

De Nepalese overheid schat in dat in totaal zo’n 70.000 huizen volledig zijn verwoest en 530.000 woningen beschadigd. Het dodental blijft staan op iets meer dan 5000, het aantal gewonden staat op 10.194. Gevreesd wordt dat het aantal dodelijk slachtoffers nog stijgt tot de 10.000. Nederland coördineert de activiteiten van alle reddingsteams die in Nepal zoeken naar slachtoffers.

Volgens de VN is er op korte termijn 415 miljoen dollar (372 miljoen euro) nodig om hulp te kunnen bieden.

Nederlanders in het gebied

Toen Nepal werd getroffen door de aardbeving, waren er ruim 750 Nederlanders in het land. Meer dan vijfhonderd van hen zijn inmiddels gelokaliseerd. Met ongeveer 250 Nederlanders is nog geen contact. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten aan persbureau ANP. Het ministerie houdt er rekening mee dat deze mensen Nepal op eigen gelegenheid hebben verlaten.

Eerder werd bekend dat ten minste twaalf Nederlanders gewond raakten door de beving.

Inmiddels hebben 143 Nederlanders Nepal verlaten. De eerste groep, ongeveer veertig mensen, landde dinsdag op het vliegveld van Eindhoven. Vannacht komt een vliegtuig met ongeveer vijftig Nederlanders aan in Rotterdam. Morgen landt in Brussel een Belgisch vliegtuig met ruim vijftig Nederlanders aan boord.

Lees meer over Nepal in ons dossier.

Lees ook in NRC Handelsblad: ‘Waarom bouwde het arme Nepal niet veiliger?‘ (€).

    • Carlijn Vis