BBC komt met ondertitelde digitale seriezender naar Nederland

Het interieur van het hoofdkantoor van de BBC in hartje Londen.
Het interieur van het hoofdkantoor van de BBC in hartje Londen. Foto EPA/Andy Rain

Nederland kan zich opmaken voor 24 uur per dag en zeven dagen per week Britse dramaseries en detectives. Het digitale themakanaal BBC First, onderdeel van BBC Worldwide, is binnenkort te zien in Nederland bij KPN, met Nederlandse ondertiteling. Het is de eerste versie van BBC First in Europa buiten het Verenigd Koninkrijk.

BBC Worldwide is de commerciële tak van de Britse staatsomroep. Series als Wolf Hall, The Musketeers en Silent Witness worden binnenkort in Nederland beschikbaar. Telecombedrijf KPN is de eerste Nederlandse distributeur die BBC First in zijn zenderpakket opneemt, voor klanten met ‘Interactieve tv’, niet voor mensen met Digitenne. Later kunnen ook de kabelmaatschappijen volgen.

Op termijn volgt de hele BeNeLux

Het digitale themakanaal is sinds vorig jaar al te zien in Australië. Op 7 mei introduceert BBC Worldwide het dramakanaal in Japan. Op termijn zouden ook België en Luxemburg volgen.

Met BBC First speelt het Britse televisiebedrijf in op de groeiende populariteit van kwaliteitsseries. Het is een lineair themakanaal, en daarmee meer een concurrent van de Amerikaanse betaalzender HBO dan van een online videodienst zoals Netflix. Sommige series op BBC First zijn nu al te zien bij bijvoorbeeld de KRO en Netflix.

BBC First is deel van een ambitieuze expansie van BBC Worldwide. Het bedrijf introduceert elders ook digitale zenders als BBC Brit (entertainment, reality) en BBC Earth (natuurseries).

Doe ook de test op NRC Q: Welk type tv-seriekijker ben jij?

    • Jan Benjamin