Ballast Nedam, Vion en Van Gansewinkel gered

Lucht voor bedrijven met financiële problemen

In 24 uur tijd zijn de banen bij drie middelgrote Nederlandse bedrijven voorlopig veiliggesteld. Ballast Nedam, Van Gansewinkel en Vion, alle drie in de problemen, kregen er alle drie geld bij.

Bouwer Ballast Nedam

Bij Ballast Nedam, de bouwer uit Nieuwegein, is een faillissement afgewend met een waaier aan maatregelen: overbruggingsleningen, tijdelijke kredieten, en nóg een uitgifte van aandelen die 20 miljoen euro moet opleveren. De banken staan garant voor 265 miljoen inkomsten uit twee infrastructuurprojecten. Het reddingsplan geeft Ballast Nedam genoeg tijd om te krimpen en delen af te stoten.

Ballast Nedam zit al maanden in acute geldnood. Het bedrijf stelde vorige week voor de tweede keer de presentatie van de jaarcijfers over 2014 uit, omdat het bedrijf het niet met de banken eens kon worden over financiering.

Ballast Nedam heeft last van een krappe markt en twee megaprojecten die veel te duur uitpakken. Alleen al de wegverbreding van de A15 bij Rotterdam kostte minstens 100 miljoen euro extra. Vorig jaar moest Ballast Nedam ook voor 30 miljoen euro nieuwe aandelen uitgeven.

Opvallend genoeg krijgt Strukton de hoofdrol in de reddingsactie. De concurrent uit Utrecht staat garant voor de helft van de aandelenuitgifte en verstrekt die 10 miljoen euro alvast als lening. Strukton neemt ook een groter belang in probleemproject A15: van 27 naar 45 procent. Ballast Nedam gaat van 40 procent terug naar 10, de Oostenrijkse partner Strabag neemt de rest.

In het andere grote project, de A2-tunnel, gaat het hele infrastructuurdeel naar Strukton. En dat terwijl Strukton zelf al tientallen miljoen heeft verloren op de A15. Grootaandeelhouder Sanderink moest laatst nog 25 miljoen euro bijstorten. Met dit plan verzekert Strukton zich in ieder geval wel van een nieuwe positie op de infrastructuurmarkt.

De beleggers reageerden vanochtend, ook opvallend, enthousiast. De koers steeg met 10 procent.

Afvalbedrijf Van Gansewinkel

Ook de afvalverwerker uit Eindhoven is gered. Van Gansewinkel kon al een tijd de enorme schuld op de balans – 809 miljoen euro – niet meer financieren. Die schuld was door private-equityfondsen KKR en CVC op de balans gezet. In 2007 namen zij het bedrijf over en voegden het samen met afvalverbrander AVR. Met de overnames was circa 2,2 miljard euro gemoeid.

Het grootste deel van dat bedrag kwam als schuld in de administratie. De problemen kwamen snel. Al in 2008 leed Van Gansewinkel 123 miljoen euro verlies, het eigen vermogen werd negatief. De aandeelhouders verkochten AVR weer, wat de schuld verminderde. Maar niet genoeg. Van Gansewinkel kon niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoen en moest nieuwe afspraken met de banken maken.

Nu schelden de schuldeisers een groot deel van de schuld kwijt, in ruil voor de aandelen die de eigenaren van de hand doen. De schuld wordt afgebouwd van 809 miljoen naar 320 miljoen. Ook hebben de nieuwe eigenaren ingestemd met het ‘vijfjarenplan’ van Van Gansewinkel, waar volgens bestuursvoorzitter Zwaaneveld, een „volwaardig investeringsplan” in zit.

Vleesverwerker Vion

Ook Vion heeft zijn financiering zo goed als rond. Daar was het vleesverwerkingsbedrijf uit Boxtel al een tijd mee bezig. De verhoudingen met huisbank Rabobank waren verslechterd, nadat de grootste slachterij van Nederland de afgelopen jaren zwaar in de problemen was gekomen. Mislukte overnames en schandalen leidden tot verliezen tot meer dan 800 miljoen en de reputatie was ernstig aangetast.

Vion kwam op de afdeling ‘bijzonder beheer’ van de Rabobank terecht. Naar nu blijkt zijn Vion en de bank er niet uitgekomen, al zit notabene oud-Rabo-topman Sipko Schat in de raad van commissarissen van Vion. Vion gaat verder met ABN Amro en NIBC. Zij stellen een lening van 100 miljoen euro beschikbaar. Vion zoekt nog kleinere, aanvullende financiering.

    • Carola Houtekamer
    • Barbara Rijlaarsdam