Australië trekt ambassadeur in Indonesië terug na executies

Een bordje bij het Indonesische consulaat in Sydney, Australië.
Een bordje bij het Indonesische consulaat in Sydney, Australië. Foto EPA / Dan Himbrechts

Premier Tony Abbott van Australië heeft gezegd dat hij de ambassadeur in Indonesië terugtrekt uit protest tegen de executie van twee Australische drugssmokkelaars, schrijft persbureau Reuters. De ambassadeur, Paul Gibson, keert eind deze week terug naar Australië.

Abbott benadrukte de belangrijke relatie tussen Australië en Indonesië, maar stelde dat deze door de executies schade is toegebracht.

“We respecteren de soevereiniteit van Indonesië, maar we betreuren deze daden. Dit kan geen business as usual zijn.”

doodstraf uitgevoerd

De Australiërs Myuran Sukumaran (33) en Andrew Chan (31) zijn gisteren samen met zes andere verdachten van drugsdelicten, vier Nigerianen, een Braziliaan en een Indonesiër, door een vuurpeloton geëxecuteerd. De executie van de Filippijnse vrouw is op het laatste moment uitgesteld.

Het is de tweede keer in drie maanden dat een groep drugscriminelen wordt geëxecuteerd. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties hoopte dat Indonesië af zou zien van voltrekking van de doodstraf. De Australische regering waarschuwde herhaaldelijk voor diplomatieke sancties en handelsbeperkingen als Indonesië de Australiërs zou executeren.

‘zwaar diplomatiek middel’

NRC-correspondent Melle Garschagen noemt de actie een “zwaar diplomatiek middel”. Zeker voor buurlanden als Indonesië en Australië die onder andere nauwe economische banden met elkaar onderhouden, zo schrijft hij op NRC Q.

De roep in Australië om handelsbeperkingen op te leggen is groot, blijkt uit verschillende analyses in Australische kranten. Minister van buitenlandse zaken Julie Bishop zei dat zij zich later zal buigen over de hoogte van het ontwikkelingsgeld dat Indonesië jaarlijks ontvangt. Australië geeft jaarlijks 600 miljoen dollar aan Indonesië.

protest genegeerd

Indonesië kent zware straffen voor drugssmokkelaars. Sinds 2013 worden er weer executies uitgevoerd, nadat dat vijf jaar lang niet was gebeurd. De nieuwe president van het land, Joko Widodo, heeft elk verzoek de executies niet door te laten gaan genegeerd. In januari werd de Nederlander Ang Kiem Soei geëxecuteerd, ondanks protesten van de Nederlandse regering.

In Indonesië zitten nu nog een aantal buitenlanders vast, onder wie de Fransman Serge Atlaoui, die al in het executiecentrum op Java zit. De Franse president Hollande heeft ook gedreigd dat Frankrijk en de Europese Unie Indonesië economisch pijn kunnen doen als de Fransman Serge Atlaoui wordt doodgeschoten.


Lees meer in nrc.next: Executeren, want de dodencellen moeten leeg (€)

    • Sterre van der Hee