Amerikaanse economie groeit nauwelijks in eerste kwartaal

De New York Stock Exchange op Wall Street in New York, de Verenigde Staten van Amerika. Foto ANP/Bas Czerwinski

De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van 2015 met 0,2 procent gegroeid. Dat heeft het ministerie van Handel bekendgemaakt. Dat is een flinke achteruitgang ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar, toen de economie in de Verenigde Staten nog met 2,2 procent groeide.

Het groeipercentage is het laagste in een jaar. Analisten hadden volgens The New York Times een langzame start van 2015 verwacht, maar de meesten gingen uit van een groei van ongeveer 1 procent.

De tegenvallende cijfers zijn onder andere het resultaat van zware weersomstandigheden, die ervoor hebben gezorgd dat consumenten minder hebben uitgegeven in winkels. De consumentenbestedingen namen af van 4 procent (Q4 2014) naar 1,9 procent (Q1 2015). In februari van dit jaar werd de oostkust van de VS wekenlang getroffen door winterse sneeuwbuien.

Tijdelijke factoren

Ook een aantal grote stakingen in havens aan de westkust - een arbeidsconflict dat inmiddels is opgelost - en de sterke dollarkoers die de export van Amerikaanse producten duurder maakt zijn van negatieve invloed geweest op de groei van het bruto binnenlands product (BBP). Vanwege het aantal tijdelijke factoren dat van invloed is geweest op het groeipercentage, is de verwachting dat de groei later in het jaar weer zal aantrekken.

De Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank, komt vanavond met een nieuw besluit over de rentestand. In maart hintte de bank erop dat het de rentestand mogelijk zou verhogen - een teken dat het goed gaat met de economie aangezien de rentestand de laatste jaren naar beneden is gebracht om de economie te stimuleren. Experts zeggen tegen persbureau Reuters dat het daarvoor vanwege het lage groeipercentage van het BBP nu nog te vroeg is, en verwachten nu dat een dergelijk besluit pas rond september genomen wordt.

Lees ook in NRC Handelsblad: Fed en ECB gaan elk hun eigen weg (€).

    • Sam de Voogt