Als ik lang in de studio zit, moet ik als een hondje worden uitgelaten

Sue Doeksen (32) is zelfstandig ontwerper. In haar studio op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord maakt ze graag lange dagen. „In drukke periodes bestel ik zo twee keer per week Thais.”

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Op mijn visitekaartje staat ‘visual adventurer’, want zo voel ik me. Ik werk graag met verschillende media – digitaal en analoog, ruimtelijk en bewegend – en ik werk vaak samen met anderen. Ik maak dingen in opdracht, maar ben ook met eigen projecten bezig vanuit mijn studio in Amsterdam-Noord. Daarnaast geef ik les aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en zit ik bij The Bookstore Project. Dat is een woon- en werkproject in Amsterdam-West dat is opgezet door kunstenaars. We organiseren projecten zoals ruilwinkels, exposities en workshops. Allemaal voor en in samenwerking met de buurt. Ik maak samen met andere ontwerpers het promotiemateriaal en kan daarom goedkoper een woning bij Stadgenoot huren.

„Ik heb dus genoeg werk, zoveel dat ik ook gerust een keer nee kan zeggen. Ik werk zo’n 55 tot 60 uur per week en dat doe ik met veel plezier. Heel soms loopt het spaak, dan ben ik tot ’s nachts aan het werk en vraag ik me af of ik nog wel een leven heb. Gelukkig gebeurt dat niet te vaak.

Voor mijn grootste opdracht tot nu toe kreeg ik 10.000 euro voor tien iconen. Dat was voor een openbaarvervoersbedrijf in Zweden. Ik klapte zowat achterover toen ik dat bedrag hoorde. Het was een opdracht die vrij snel af was, dus dat was snel verdiend. Omdat ik een agent in Zweden heb word ik regelmatig door Zweedse partijen gevraagd. En ik kan je vertellen dat opdrachten uit Zweden goed betalen, omdat de Zweedse kroon veel waard is. Voor een opdracht daar krijg ik zo drie tot zes keer meer.”

UIT

‘Omdat ik vaak lange dagen in de studio maak, ben ik regelmatig te laat thuis om nog te gaan koken. Dan kook ik op de NDSM-werf en ik bestel in de echt drukke periodes zo twee keer per week Thais. Daar ben ik dan best veel geld aan kwijt.

„Als ik wel tijd heb, kook ik graag voor mezelf, maar ook voor vrienden. Laatst heb ik voor 20 man Marokkaans gekookt. We maakten een kampvuur in de tuin. Alles bij elkaar was ik toen 80 euro kwijt.

Omdat ik voor mijn werk niet altijd al mijn hersendelen hoef te kraken vind ik het belangrijk om veel te lezen. In mijn studio gaat de wereld toch een beetje aan me voorbij. Ik ben daarom geabonneerd op NRC Handelsblad, ik lees boeken, maar ik kijk geen tv.

„Ik hou ontzettend van bewegen en sport daarom veel. Ik zwem, doe aan tennis en ga twee keer per week voetballen. Daarnaast heb ik een racefiets waarop ik nog wel eens ga uitwaaien. Ik merk dat beweging me gelukkiger maakt, het komt vaak m’n bui en m’n inspiratie ten goede.

Als ik te lang in mijn studio zit moet je me echt uitlaten als een hondje. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten in mijn tuin bezig te zijn.

Ik probeer vaak in de herfst en de winter meer te werken zodat ik in de lente en zomer meer vrij kan zijn om naar buiten te gaan, maar ook om vrij werk te maken. Daar vloeien meestal weer andere opdrachten uit voort.”

    • Liza Titawano