Aardbeving Nepal: misleidende beelden op internet

Het was een van de eerste filmpjes die online kwam na de aardbeving in Nepal: de opname van een zwembad tijdens de beving. Vijf miljoen mensen bekeken het, maar nu blijkt het om een fragment te gaan uit 2010 gemaakt tijdens een aardebeving in Mexico. Nu rest de vraag: is er nog meer misleidend materiaal de wereld ingezonden via internet de laatste paar dagen?

De BBC tuinde ook in de opname van het zwembad en nam de beelden mee in het nieuwsbulletin van het weekend. Gisteren maakte ze excuses: de beelden waren inderdaad in 2010 gemaakt tijdens een aardbeving in Mexico. Diegene die het filmpje plaatste, draaide het beeld horizontaal en wiste de datum en tijd. Vervolgens kwam er een onderschrift bij:

“Het zwembad van Kathmandu hotel gefilmd tijdens de aardbeving 25 april. Hier kan je zien hoe erg de aardbeving daadwerkelijk was.”

Het filmpje dat geplaatst werd op 25 april 2015:

Het filmpje dat geplaatst werd op 21 april 2010:

Egypte

Op een ander filmpje, dat kort na de aardbeving online verscheen, is een aantal fragmenten achter elkaar geplakt met als beschrijving “Nepal aardbeving”. Ook hierbij zitten opnamen van eerdere aardbevingen tussen zoals in 2013 uit Egypte.

Twitter avatar BBCtrending BBC Trending Another “Nepal earthquake” video uploaded online also included footage from a building collapse in Egypt http://t.co/hznFp1rhly

Via WhatsApp

Naast de videobeelden, wordt ook WhatsApp gebruikt om mensen angst aan te jagen over de aardbeving in Nepal. In het buurland India gingen kort na de aardbeving via WhatsApp berichten rond dat “dit nog maar het begin was”. Het parlement van het land heeft inmiddels gereageerd en gezegd dat “mensen absoluut geen aandacht moeten besteden aan de verspreiding van dit soort berichten”.

Twitter avatar BBCtrending BBC Trending Fake quakes: The false rumours spreading online about #NepalQuake http://t.co/hznFp1rhly http://t.co/BSWafWuhVM

Niet nieuw

Het gegeven dat mensen kort na grote gebeurtenissen misleidende beelden online zetten, is niet nieuw. Kort na de Germanwings crash in maart doken beelden op van de crash. Al snel bleek dat het hier ook om andere opnamen ging.

De beelden waarvan gezegd werd dat het om het toestel van Germanwings ging. Echter bleek het om een crash te gaan in Bagram:

    • Maarten Back