Zeker vijftien agenten gewond na rellen in Baltimore

Bij de rellen tussen de politie en demonstranten in Baltimore, die uitbraken na de begrafenis van Freddie Gray, zijn zeker vijftien politieagenten gewond geraakt. Gray, een donkere man, overleed onder nog onduidelijke omstandigheden nadat hij door de politie was gearresteerd. Volgens de politie gingen de branden, plunderingen en aanvallen tegen agenten de hele nacht door.

Rook stijgt op uit een winkel tijdens de rellen tussen demonstranten en politieagenten in Baltimore. Foto AP

Bij de rellen tussen de politie en demonstranten in Baltimore, die uitbraken na de begrafenis van Freddie Gray, zijn zeker vijftien politieagenten gewond geraakt. Gray, een Afro-Amerikaanse man, overleed onder nog onduidelijke omstandigheden nadat hij door de politie was gearresteerd. Daarop laaide het protest tegen racistisch politiegeweld weer op, schrijft persbureau Reuters.

Een groep Afro-Amerikaanse jongens gooide stenen en andere voorwerpen naar de politie, die uitgerust was met schilden. De agenten blokkeerden de toegang van meerdere straten en gebruikten pepperspray. Zeker een van de agenten is bewusteloos geraakt, meldt persbureau AFP.

noodtoestand

De gouverneur van Maryland, de Republikein Larry Hogan, riep in de stad de noodtoestand uit. De brandweer moest meerdere keren in actie komen nadat gebouwen in brand waren gestoken. Volgens de politie gingen de branden, plunderingen en aanvallen tegen agenten de hele nacht door.

NRC-correspondent Guus Valk op Twitter:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Rijd maar eens zonder lek te rijden door Baltimore. De straten zijn bezaaid met flessen, glas en stenen. http://t.co/qapDJBsETC
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Ik zwaai af na een lange nacht Baltimore. Vandaag in NRC antwoord op de vraag waarom de man rechts op straat is. http://t.co/KxBvxrGLFq

De dood van Freddie Gray

De 25-jarige Freddie Gray stierf op 19 april nadat hij bij zijn arrestatie, een week eerder, zwaargewond was geraakt aan zijn achterhoofd en ruggengraat. De betrokken agenten zijn op non-actief gesteld en de stad heeft een onderzoek aangekondigd. In de Verenigde Staten heeft excessief politiegeweld jegens vooral Afro-Amerikaanse arrestanten in het afgelopen jaar verschillende malen tot nationaal protest geleid. De protesten begonnen in augustus vorig jaar, toen de Afro-Amerikaanse tiener Michael Brown in het stadje Ferguson werd doodgeschoten door de blanke agent Darren Wilson.

Landelijk sterven in de Verenigde Staten jaarlijks ongeveer vierhonderd mensen door politiekogels. Jonge Afro-Amerikanen zijn buitenproportioneel vaak slachtoffer. Agenten worden zelden veroordeeld voor de dood van arrestanten.

Waarom die onrust in Baltimore? Lees: Rellen in VS na dood zwarte man door politiegeweld. We praten je bij

    • Sterre van der Hee