VN: Wapenembargo op Houthi’s in Jemen kan hulp blokkeren

Het konvooi van de Verenigde Naties in Jemen heeft gewaarschuwd dat nieuwe wapenembargo’s tegen Houthi’s in Jemen ervoor kunnen zorgen dat de broodnodige hulp in het armste land uit de Arabische wereld niet aankomt. Het Internationale Rode Kruis noemde gisteren de humanitaire situatie in Jemen ‘catastrofaal’. Het geweld in Jemen heeft al aan meer dan 1000 mensen het leven gekost.

Vuur en rook stijgt op na een aanval van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie op Sana'a, Jemen. Foto AP / Hani Mohammed

Het konvooi van de Verenigde Naties in Jemen heeft gewaarschuwd dat nieuwe wapenembargo’s tegen Houthi’s in Jemen ervoor kunnen zorgen dat de broodnodige hulp in het armste land uit de Arabische wereld niet aankomt. Het Internationale Rode Kruis noemde gisteren de humanitaire situatie in Jemen ‘catastrofaal’. Het geweld in Jemen heeft al aan meer dan 1000 mensen het leven gekost.

Eerder deze maand stelde de Veiligheidsraad een wapenembargo in tegen de aan Iran gelieerde Houthi-rebellen en soldaten die nog steeds loyaal zijn aan voormalig president Ali Abdullah Saleh en aan de zijde van de Houthi’s meevechten in Jemen. De coalitie geleid door Saoedië-Arabië die bombardementen uitvoert op Jemen, had eerder aangekondigd te stoppen omdat de doelen bereikt waren en de operatie nieuwe fase in zou gaan, genaamd ‘Operatie Hoop Herstellen’. In de praktijk bleek echter dat de bombardementen niet stopten.

Humanitaire hulp

Saoedië-Arabië zegt alleen nog te bombarderen op plekken waar Houthi’s terreinwinst boeken, om zo humanitaire hulp toe te laten. Doordat vliegvelden beschadigd zijn, moet alle hulp via zee komen. Daar worden alle schepen echter gecontroleerd op wapens gecontroleerd door de Saoedische coalitie, waardoor de hulpgoederen vertraging oplopen. Volgens de VN liggen er voor de Jeminitische kust drie schepen met 13.500 ton aan rijst en nog eens zes schepen met benzine, graan, olie suiker te wachten op toestemming van de coalitie om aan te meren.

Marie Claire Feghali, de woordvoerder van het Internationale Rode Kruis uitte haar grote zorgen.

“Het was al moeilijk genoeg, maar er zijn nu geen woorden meer voor over hoe slecht het is geworden. Het is een catastrofe, een menselijke catastrofe.”

De Jeminitische Minister van mensenrechten Izzedine al-Asbahi is het met Feghali eens.

“Jemen is 100 jaar terug in de tijd gegaan gezien de schade aan de infrastructuur.”

Gevechten gaan door

Saoedische gevechtsvliegtuigen hebben voor de tweede dag op rij de presidentiële compound rond het paleis in Sana’a gebombardeerd. Sinds de bombardementen die op 26 maart begonnen zijn volgens de VN meer dan 1000 mensen omgekomen, onder wie 551 burgers en minstens 115 kinderen. Voedsel en benzine worden steeds schaarser en prijzen stijgen daardoor explosief.

    • Joost Scheffers