Verbeterteam moet vertraging na spoorwegstoring beperken

Staatssecretaris Mansveld praat morgen over de ov-problemen rondom Schiphol. NS en ProRail zetten een stap.

De Nederlandse Spoorwegen en railbeheerder ProRail richten een verbeterteam op. Niet om storingen te voorkomen maar om het treinverkeer ná een storing sneller op te starten. Dat hebben ze staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA) geschreven.

Aanleiding voor de brief zijn de frequente verstoringen op het spoorwegnet in de voorbije maanden. Vooral Schiphol werd vaak getroffen. Mansveld voert hierover morgen overleg met betrokken partijen.

Volgens NS en ProRail duurt het nu na een storing te lang voor de treinen weer op schema rijden. Zelfs als de brandweer van Schiphol na een brandmelding het treinverkeer binnen een kwartier weer vrijgeeft, leidt dat tot grote verstoringen. De dienstregeling binnen de intensief bereden driehoek Schiphol-Amsterdam-Utrecht stort zelfs bij een korte storing als een kaartenhuis in elkaar, zei ProRail-manager Paul Carstens afgelopen week in deze krant.

Het verbeterteam gaat zoeken naar maatregelen om de treindienst sneller op te starten en het effect van een storing te beperken. Volgens NS en ProRail wordt het een „klein en wendbaar team”, dat onderzoekt hoe de samenwerking tussen beide bedrijven beter kan. Voor de zomer deelt het team de eerste resultaten mee.

Voorzitter Arriën Kruyt van reizigersorganisatie Rover reageert hoopvol. „Storingen kan je nooit helemaal uitsluiten, maar het is belangrijk om reizigers sneller terug op pad te krijgen dan nu het geval is.”

Het overleg dat staatssecretaris Mansveld morgen voert richt zich specifiek op de bereikbaarheid van Schiphol met het openbaar vervoer. Aan tafel zitten ook Schiphol, NS, ProRail en Rover. ProRail-topman Pier Eringa kondigde deze maand al maatregelen aan om de storingen in en rond de Schipholtunnel te verminderen. Zo worden monteurs dichterbij geplaatst en krijgen ze extra training.

    • Anton Goegebeur