Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Overheidsfinanciën

Veolia wil nieuwe aanbesteding in Limburg na fraude bij NS-dochter

Een trein van Veolia, even ten zuiden van Nijmegen.
Een trein van Veolia, even ten zuiden van Nijmegen. Foto ANP / Koen Suyk

Als het aan Veolia ligt, wordt de omstreden aanbestedingsprocedure voor openbaar vervoer in Limburg helemaal overgedaan. Dat heeft een woordvoerder van het vervoersbedrijf vanmiddag laten weten aan persbureau ANP. Mocht de provincie Limburg niet op de eis ingaan, dan stapt Veolia naar de rechter, zo stelt ze.

Veolia was een van de bedrijven die de afgelopen tijd meedong naar de opdracht voor alle openbaar vervoer in Limburg. De opdracht ging uiteindelijk naar een dochterbedrijf van de NS. Vandaag werd echter bekend dat bestuurders van dat bedrijf zich schuldig hebben gemaakt aan “ernstige onregelmatigheden”.

Provincie is teleurgesteld en verrast

Zo kregen zij informatie over Veolia van een medewerker van dat laatste bedrijf. Toen de NS-dochter de aanbesteding eenmaal had gekregen, nam zij de bewuste werknemer in dienst. Veolia laat bij monde van de zegsvrouw verbijsterd te zijn over de fraude bij het dochterbedrijf van NS.

Diezelfde woorden gebruikte ook de Limburgse gedeputeerde Patrick van den Broeck in een reactie op de fraude bij NS. Van den Broeck is “teleurgesteld, verbijsterd en volslagen verrast”, zo schrijft hij in een verklaring:

“Dit is heel zorgelijk. We gaan ons nu beraden op de ontstane situatie en wat onze vervolgstappen zijn. Het is niet in het belang van de reiziger in Limburg om daar nu al op vooruit te lopen. Onze juristen gaan dit nu verder onderzoeken en analyseren.”

Dijsselbloem oordeelt hard

Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA), namens de Staat de enige aandeelhouder van de NS, noemt de praktijken bij de NS-dochter in een reactie “volstrekt onacceptabel”. Volgens hem rijst het beeld “van de cultuur, het beoordelingsvermogen en de integriteit van de betrokken Qbuzz-bestuurders en andere betrokken medewerkers”.

De reactie van het bestuur van de NS – dat twee bestuurders ontsloeg en de Veolia-werknemer tóch niet aannam – is volgens Dijsselbloem adequaat. De acties van de directie zijn “hard en ingrijpend, maar terecht”, zo stelt hij. De minister steunt het onderzoek dat de NS naar de onregelmatigheden heeft ingesteld.

VVD: on-Nederlandse toestanden

Ook in de Tweede Kamer was veel onbegrip voor de misstanden bij de aanbestedingen. Regeringspartij VVD spreekt tegenover ANP van “on-Nederlandse toestanden”. Kamerlid Aukje de Vries van die partij vraagt zich af of de vervoerder nog wel grip heeft op zijn dochterbedrijven.

Haar collega Duco Hoogland van coalitiepartner PvdA spreekt van een “heel ernstige zaak”, waar iets “heel erg mis is gegaan”. Hij vreest dat de NS misschien té graag aanbestedingen wil winnen, waardoor dergelijke misstanden kunnen ontstaan.