Twee jaar voorwaardelijk geëist voor matchfixer Paul R.

Een wedstrijd tussen Tweede Bundesliga club FC Sankt Pauli (witte shirts) en SC Teutonia 1910. De Nederlander Paul R. vervulde een sleutelrol in de omkoping van voetballers van St. Pauli, vandaag eiste de rechter in Bochum een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar. Foto EPA/ Daniel Reinhardt

Het Openbaar Ministerie in het Duitse Bochum heeft vandaag een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar geëist tegen de Nederlander Paul R. vanwege betrokkenheid bij matchfixing. Vorige week bekende de verdachte ‘Rooie Paul’ dat hij in 2008 spelers van de Duitse club Sankt Pauli heeft omgekocht.

Een oud-speler van die club, René Schnitzler, hoorde dezelfde strafeis. Hij zou van de gokmaffia, waar ‘Rooie Paul’ een sleutelrol in vervulde, ongeveer honderdduizend euro hebben aangenomen. In Huis ter Duin, het hotel waar het Nederlands Elftal regelmatig verblijft, gaf Paul R. regelmatig enveloppen met tienduizenden euro’s aan Schnitzler als beloning voor de nederlagen die de voetballer in samenwerking met (enkele) medespelers van zijn club FC Sankt Pauli uit Hamburg beloofde te lijden.

‘Geen sprake van bedrog’

Schnitzler ontkent dat hij op verzoek het resultaat van vier wedstrijden heeft beïnvloed. Het zou onder meer gaan om duels met Mainz 05, Hansa Rostock en Alemannia Aachen. “De manipulatie werd in scène gezet”, betoogde zijn advocaat Rainer Pohlen. “Er is dus geen sprake van bedrog”.

Het blijft onduidelijk of de voetballer in die tijd heeft gegokt op nederlagen van zijn team. De dertigjarige Schnitzler ontkent dat. Tegen een andere aangeklaagde, een bemiddelaar, werd een straf van 22 maanden voorwaardelijk geëist wegens betrokkenheid. St. Pauli-speler Björn B. kocht mogelijke vervolging voor 2000 euro af. Donderdag is de verwachte uitspraak.

Lees ook in NRC Handelsblad: ‘Met een miljoen dollar in de kleedkamer’ (€)

    • Huib de Zeeuw