Topman Sinopec verdacht van corruptie

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Niemand is veilig voor de anti-corruptiecampagne van president Xi Jinping. Ook topman Wang Tianpu van Sinopec niet. De China Central Commission for Discipline Inspection heeft een onderzoek naar hem ingesteld, zo staat volgens de China Daily op de website van de inspectiedienst te lezen.

Wang wordt verdacht van ‘serieuze disciplinaire overtredingen’, de standaard term voor corruptie. Sinopec, het grootste Aziatische oliebedrijf, liet meteen weten de beslissing van de regering te steunen. De raad van bestuur zegt mee te willen vechten tegen corruptie.

“Het bedrijf maakt van de strijd tegen anti-corruptie een prioriteit en zal doen wat nodig is om de productie en bedrijfsvoering in stand te houden.”

Wang (52) is sinds augustus 2011 voorzitter van de raad van bestuur van Sinopec. Hij werd vorige week voor het laatst gezien. Dat was tijdens een ontmoeting tussen de vice-premier Zhang Gaoli en bestuurders van Russische energiemaatschappijen.

Strategische samenwerking Alibaba en China Telecom

Alibaba gaat samenwerken met China Telecom om samen telefoons te verkopen op het platteland. Er zijn acht verschillende modellen telefoons, van ‘obscure merken’ zoals Uniscope, Ctyon en Kungsun, schrijft Techcrunch. De prijs van zo’n telefoon begint bij 299 yuan (44,17 euro).

Zes iets duurdere modellen worden gemaakt door - in China - bekendere producenten zoals Coolpad, Hisense en TCL. Op die telefoons is de winkelapp van Alibaba, Taobao, alvast geïnstalleerd.

De telefoons worden verkocht in de winkels van China Telecom. Dat staatsbedrijf heeft 15.000 winkels in de minder bevolkte delen van China. Daar moeten méér winkels bijkomen. Het grootste voordeel van de samenwerking is echter voor Alibaba.

Van alle klanten op Taobao doet 42,6 procent de aankopen via een mobiel apparaat. Daarom is het dus belangrijk dat méér klanten, ook die in kleinere steden en op het platteland, toegang krijgen tot de app.

Tweede reden om deze samenwerking aan te gaan is dat Alibaba het besturingssysteem YunOS wil uitrollen. Dat moet een alternatief worden voor Android, dat op dit moment 80,4 procent marktaandeel heeft in Chinese steden.

VS paait Zuid-Korea voor TPP

Dat Zuid-Korea al een tas vol met vrijhandelsverdragen meeneemt naar de tafel, verstevigt de onderhandelingspositie. Dat zegt de Amerikaanse gezant in Seoul, Mark Lippert, tegen het Koreaanse persbureau Yonhap. Zuid-Korea overweegt mee te doen aan het multilaterale handelsverdrag TPP.

“Korea is een goed presterende handelspartner met een hoge standaard, die wereldwijd actief is en banden heeft met veel, eigenlijk met alle TPP-partners. Met de meeste hebben jullie al vrijhandelsverdragen.”

Zuid-Korea overweegt nog om ‘founding member’ te worden van het TPP. Eerste gesprekken zijn al gevoerd, en volgens de minister van financiën begint er binnenkort een tweede ronde. Maar voor definitieve deelname moet het parlement akkoord zijn.

Volgens Lippert is Zuid-Korea de natuurlijke kandidaat voor de TPP-onderhandelingen. Hij omschrijft het verdrag als een ‘KORUS plus overeenkomst’: het handelsverdrag tussen Korea en de Verenigde Staten, plus de andere staten die deelnemen aan het TPP.

Het TPP-verdrag is een veelomvattend handelsverdrag tussen de Verenigde Staten, Japan, en een groot aantal andere economieën rondom de Stille Oceaan. TPP zal ongeveer 30 procent van de wereldhandel omvatten, 40 procent van het wereldwijde BNP en 800 miljoen consumenten.

    • Eefje Rammeloo