Topman Deutsche Bank moet voor rechter komen

De topman van de grootste Duitse bank zou collega’s niet hebben weerhouden van het plegen van meineed.

Met een schikking van 2,3 miljard euro hoopte de Duitse bankgigant Deutsche Bank vorige week een van de gevoeligste fraudezaken uit haar geschiedenis af te sluiten: de Libor-affaire. Maar voorlopig keert de rust niet terug. Vanaf vandaag begint in Duitsland opnieuw een explosieve fraudezaak tegen de bank. Ditmaal speelt topman Jürgen Fitschen persoonlijk een hoofdrol.

1 Waar draait de zaak om?

Fitschen en vier oud-bestuurders werden vorige zomer door het openbaar ministerie beschuldigd van poging tot fraude bij de afhandeling van een al ruim tien jaar lopende civiele rechtszaak tegen de bank: die van de inmiddels overleden mediamagnaat Leo Kirch. Fitschen en de andere bankiers zouden in 2011 valse verklaringen hebben afgelegd tegenover de rechter, in een poging om beschuldigingen van Kirch te weerleggen, of ze zouden elkaar niet hebben weerhouden van het plegen van meineed.

Kirch had die zaak in 2002 aangespannen, omdat hij vond dat zijn bedrijf was kapotgemaakt door Deutsche Bank. Een van de voorgangers van Fitschen, Rolf Breuer had op televisie de kredietwaardigheid van Kirchs concern in twijfel getrokken. Investeerders trokken zich daarop halsoverkop terug. Kirch overleed gedurende het proces, maar Deutsche trof vorig jaar een schikking van 925 miljoen euro met zijn erven.

2 Een topman die terechtstaat, dat gebeurt niet vaak, toch?

Inderdaad. En daar komt bij dat het dus niet alleen om Fitschen en Breuer draait, maar ook nog om drie andere voormalige topbankiers van Deutsche Bank: Fitschens directe voorganger, Josef Ackermann, en Clemens Börsig en Tessen von Heydebreckt. Voldoende voor een spraakmakend proces.

3 Wat zijn de mogelijke consequenties voor Fitschen?

Fitschen zelf wordt niet verdacht van meineed. Hij zou alleen zijn collega’s niet hebben weerhouden van het afleggen van valse verklaringen. Als Fitschen schuldig wordt bevonden aan het plegen van fraude, dan betekent dat waarschijnlijk het einde van zijn carrière.

4 Wat betekent dit voor Deutsche Bank?

Voor de bank zelf zijn er waarschijnlijk geen directe gevolgen, het gaat om Fitschen. Maar de bank heeft al genoeg problemen. De bank heeft de laatste jaren miljarden moeten betalen aan boetes en schikkingen wegens talloze schandalen. Gisteren kondigde Deutsche een ingrijpende afslanking aan en een strategiewijziging om uit de problemen te komen. Er wordt nog eens 3,5 miljard euro bezuinigd, waarbij waarschijnlijk duizenden banen (van de 95.000 banen) verloren gaan. Daarnaast worden voor 200 miljard euro aan onderdelen van de zakenbanktak afgestoten. Ook het retailbank Postbank wordt verkocht.

    • Chris Hensen