TNT boekt verlies door reorganisatiekosten

TNT Express.
TNT Express. Foto ANP / Koen Suyk

Koeriersbedrijf TNT Express leed de afgelopen drie maanden verlies. De tegenvallende resultaten zijn onder meer het gevolg van reorganisatiekosten. Dat maakte het koeriersbedrijf, dat onlangs een overnamebod ontving van de Amerikaanse branchegenoot FedEx, vanochtend bekend.

De omzet van TNT steeg vorig kwartaal met 1,3 procent naar 1,62 miljard euro. Hierop werd een operationeel verlies geleden van 11 miljoen euro, tegen een plus van 15 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2014. Het nettoverlies kwam uit op 19 miljoen euro, na een winst van 1 miljoen euro een jaar eerder.

Reorganisatie

Een reorganisatie van het koeriersbedrijf moet ervoor zorgen dat de winstgevendheid op termijn moet verbeteren. Het verbeterprogramma kostte afgelopen kwartaal 20 miljoen euro. Voor het lopende kwartaal wordt op een kostenpost van 25 à 30 miljoen euro gerekend.

Verder kampt de pakketvervoerder nog altijd met lastige markten. Vooral in West-Europa, waar de prijzen aanhoudend onder druk staan, vielen de verkopen tegen. De omzet op internationale Europese leveringen zakte met ruim 1 procent, terwijl de operationele winst er nagenoeg verdampte.

Overname FedEx

TNT hield vast aan de verwachting dat 2015 een moeilijk overgangsjaar zal zijn en dat vanaf 2016 verbeteringen zullen optreden. Gedurende de periode waarin wordt gewerkt aan de overname door FedEx, blijft het bedrijf zich richten op de verbetering van de eigen bedrijfsvoering. TNT en FedEx verwachten dat de overname in de eerste helft van volgend jaar wordt afgerond.

Lees ook in nrc.next: Eindelijk goed nieuws voor pakketbezorger TNT(€)

    • Maarten Back