Terugkijken: kritische Duitse documentaire over ‘Todesflug MH17’

Duitse onderzoeksjournalisten maakten een uitgebreide tv-documentaire over de ramp met de MH17: Todesflug MH17. “Volgens deze reportage vormt de schuldvraag onderdeel van een propagandaoorlog”, zegt onze tv-recensent Hans Beerekamp.

Ze spraken met ooggetuigen, internationale onderzoekers, militaire analisten, politici, medewerkers van de inlichtingendiensten en met nabestaanden. De onderzoeksjournalisten van de Duitse omroepen NDR en de Westdeutsche Rundfunk Köln en van de Süddeutsche Zeitung maakten een uitgebreide tv-documentaire over de ramp met de MH17: Todesflug MH17.

In de docu volgen de makers de inzittenden van het vliegtuig aan de hand van hun verhalen. Zoals Laurens en Karlijn, die voor het eerst samen op vakantie gaan. De kapitein Wan Amran Bin Hussein, die de elfde verjaardag van zijn zoontje Yunus door zijn werk heeft moeten missen, maar hem beloofd had het te vieren zodra hij terug was in Maleisië.

Opvallend: de Duitse onderzoeksjournalisten negeerden de vier Duitse slachtoffers van de vliegramp, maar spraken met twee Nederlandse nabestaanden en met de weduwe van de Maleisische gezagvoerder. De journalisten deden erg hun best om zelf tot conclusies te komen, schrijft onze televisierecensent Hans Beerekamp. Veel van wat ze ontdekten wisten we al, maar ze vonden ook nieuwe aanknopingspunten.

Zo spraken ze met de Oekraïense piloot Volosjin, die Russische media als veroorzaker van het incident hadden aangewezen. Ook vonden ze een veldje in het stadje Snizjne, waar volgens reconstructies van foto’s door Engelse onderzoekers de rookpluim van de Boek-raket zijn oorsprong vond.

De hele recensie lezen? Kijk vanmiddag in NRC Handelsblad. Klik hier om de documentaire te bekijken.

    • Sterre van der Hee