Sportbonden akkoord met plan voor Europese Spelen in Nederland

Een ingelaste algemene ledenvergadering van NOC*NSF op het nationale sportcentrum Papendal over het voorstel van het bestuur om Nederland kandidaat te stellen voor de organisatie van de European Games 2019. Bakoe in Azerbeidzjan is van 12 tot en met 28 juni gastheer van de eerste Europese Spelen
Een ingelaste algemene ledenvergadering van NOC*NSF op het nationale sportcentrum Papendal over het voorstel van het bestuur om Nederland kandidaat te stellen voor de organisatie van de European Games 2019. Bakoe in Azerbeidzjan is van 12 tot en met 28 juni gastheer van de eerste Europese Spelen Foto ANP / Remko de Waal

Nederland stelt zich officieel kandidaat voor de organisatie van de Europese Spelen van 2019. Een meerderheid van de leden van sportkoepel NOC*NSF heeft ingestemd met de kandidaatstelling.

Twitter avatar nocnsf NOC*NSF Leden NOC*NSF stemmen in met kandidatuur Europese Spelen 2019 http://t.co/aHnz5WLINi

De sportbonden stelden wel voorwaarden aan deelname. Zo moet er dit jaar nog zekerheid komen over de financiering door de betrokken overheden, bedrijven en particulieren. De leden willen zelf geen financiële risico’s lopen. Persbureau ANP tekende de waarschuwende woorden van voorzitter André Bolhuis van NOC*NSF op:

“Een belangrijke voorwaarde is dat de sportbonden geen financieel risico mogen lopen. Het is ondenkbaar dat zij de dupe worden. Ook moet er absolute zekerheid bestaan over de financiering van het benodigde budget. Als de gemeenten, provincies en het rijk niet bijdragen, dan kunnen we dit niet organiseren en gaat het niet door. Ik wil daar uiterlijk november van dit jaar helderheid over hebben.”

De Europese Spelen zijn een nieuw groot sporttoernooi, te vergelijken met de Aziatische Spelen en Pan-Amerikaanse Spelen die nu al plaatsvinden. De eerste editie wordt van 12 tot en met 28 juni gehouden in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. De Nederlandse delegatie bestaat uit ongeveer 120 topsporters, onder wie wielrenners, judoka’s en volleyballers.

Geen atletendorp

De Europese Spelen worden in 2019 voor de tweede keer gehouden. NOC*NSF heeft de afgelopen maanden onderzocht of de organisatie ervan in Nederland “wenselijk en haalbaar” is. In de opzet van de koepel wordt het sportspektakel verspreid over heel Nederland in bestaande stadions, meldt ANP. Een dure openings- en sluitingsceremonie staat niet in de planning en een apart atletendorp komt er evenmin.

Het evenement moet 125 miljoen euro kosten. Keiharde financiële toezeggingen zijn er nog niet en de steden Rotterdam en Utrecht hebben zelfs al nee gezegd, schrijft ANP. Diverse sportbonden waren hierdoor bezorgd. Voorzitter Tjark de Lange van het handbalverbond NHV hekelde de terughoudendheid van rijksoverheid.

“Beschamend dat het rijk zo weinig overheeft voor zo’n prachtig sportevenement, waarvan ik overtuigd ben dat we het kunnen organiseren.”

Het besluit over de toewijzing van het gastland valt op 16 mei tijdens een congres van het Europees Olympisch Comité (EOC).