Aardbeving Nepal: nu ruim 4.300 doden en 7.900 gewonden

Het dodental in Nepal als gevolg van de aardbeving is opgelopen tot 4.310. Zo’n 7.950 mensen zijn gewond geraakt. Volgens de Verenigde Naties is het leven van acht miljoen mensen ontwricht.

Overlevenden van de aardbeving in Nepal van afgelopen zaterdag drinken thee nadat ze de nacht in de open lucht hebben moeten doorbrengen.
Overlevenden van de aardbeving in Nepal van afgelopen zaterdag drinken thee nadat ze de nacht in de open lucht hebben moeten doorbrengen. Foto AP / Altaf Qadri

Het dodental in Nepal als gevolg van de zware aardbeving is opgelopen tot 4.310, meldt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan persdienst AFP. Zo’n 7.950 mensen zijn gewond geraakt. Ook in de buurlanden van Nepal zijn bijna honderd mensen om het leven gekomen.

De beving zorgde voor een verwoesting in de hoofdstad Kathmandu en een reeks lawines op de Mount Everest. Het is het begin van het bergsportseizoen, dus honderden mensen waren in de bergen op het moment van de beving. Achttien mensen kwamen er om.

Lees ook in NRC Handelsblad: Arm Nepal is in het hart geraakt (€)

VN: dringend hulp nodig

Volgens de Verenigde Naties is het leven van zo’n acht miljoen mensen ontwricht als gevolg van de aardbeving. Er is dringend behoefte aan hulpgoederen als zeilen, water, zeep en medicijnen. Zo’n 1,4 miljoen mensen hebben een tekort aan voedsel. Het Nederlandse Urban Search and Rescue-team (USAR) is met 62 mensen en acht honden op zoek naar overlevenden in Kathmandu, maar heeft die nog niet gevonden.

Internationale reddingswerkers hebben te maken met enorme verwoesting en communicatieproblemen. Volgens een woordvoerder van de Verenigde Naties zijn er veertien medische team op weg naar Nepal. Naast Nederland hebben ook dertien andere landen zoekteams gestuurd.

Miljoenen steun

Nederland stelt vier miljoen euro beschikbaar voor humanitaire hulp. Ook hulporganisaties dragen bij: Cordaid Mensen in Nood geeft 50.000 euro om de eerste noodhulp te kunnen bieden. Save the Children stelt 25.000 euro beschikbaar. SOS Kinderdorpen riep kinderen op de hulpactie te steunen met de opbrengst van de rommelmarktverkoop op Koningsdag.

Bekijk ook onze fotoserie over de verwoesting in Nepal.