UEFA eist tegen Feyenoord Europees duel zonder publiek en boete na ‘racistisch’ incident

Opblaasbanaan in duel met Roma.

100.000 euro en één Europees thuisduel zonder publiek. Dat is de straf die Feyenoord mogelijk wacht van de Europese voetbalbond UEFA na het incident met de opblaasbanaan. Het tuchtorgaan van de UEFA zal op 21 mei een definitieve beslissing nemen over de straf die de speciaal aangestelde inspecteur van de voetbalfederatie nu voorstelt.

De zaak draait om het thuisduel tegen AS Roma van 26 februari waarbij een grote plastic banaan uit het publiek werd gegooid in de richting van de donkere Roma-aanvaller Gervinho. Die beschouwde dat als een racistisch gemotiveerde actie. De UEFA ook.

Feyenoord probeerde duidelijk te maken dat er van racisme geen sprake was. In de Kuip zijn vaker opblaasbananen te zien, een uitloop van de sfeeractie ‘Bring Back the Banana’s’ uit de jaren 80 en 90. Oud-Feyenoorders Salomon Kalou en Sekou Cissé, landgenoten van Gervinho, verklaarden dat racisme de club vreemd is. De UEFA ging daar niet in mee. De voetbalfederatie hanteert de zogeheten strict liability rule, zegt sportrechtadvocaat Harro Knijff. Dat houdt in dat als er iets gebeurt in het stadion, je als club verantwoordelijk bent – ook al heb je er alles aan gedaan om het te voorkomen. Knijff adviseert de clubs een verbod op bananen in stadions.

Bovenop de wedstrijd zonder thuispubliek wacht Feyenoord ook een voorwaardelijke straf van één thuisduel zonder toeschouwers, met een proeftijd van twee jaar. Dat is voor het afsteken van vuurwerk, gooien van voorwerpen en blokkeren van trappen door fans. Feyenoord kan in beroep gaan mocht de straf definitief worden. Daarna kan de zaak nog naar internationaal sporttribunaal CAS.