Waar moet je zijn voor een mooie oude woning? Bussum of Littenseradiel

Beeld NRC Q

Ben jij iemand die valt op een jaren 30-woning? Is Vinex meer jouw ding? Of gaat je hart sneller kloppen bij het zien van jaren 80-architectuur? Je kan nu precies nagaan in welke gemeente je moet zijn dankzij cijfers die het CBS voor het eerst publiceert.

NRC Q zet op een rij wat opvalt en maakt een interactieve graphic waarmee je kan nagaan welk type woning je in welke gemeente vindt.

Veertig jaar oud

De meeste huizen in Nederland zijn gebouwd tussen 1965 en 1975: 17 procent van de ruim 7 miljoen woningen die Nederland telt. Het percentage nieuwbouwhuizen - gebouwd tussen 1995 en 2005 of na 2005 - ligt op respectievelijk 11 en 8 procent.

Voor écht historisch moet je in Littenseradiel zijn. In de Friese gemeente is een kleine twintig procent van alle woningen gebouwd vóór 1905. Bussum - eerder nog een van de “meest ideale gemeenten”, volgens een data-analyse van NRC Q - telt zo’n drieduizend woningen gebouwd tussen 1905 en 1925, oftewel bijna 19 procent van de woningvoorraad in de Gooise gemeente.

Overige uitschieters

Qua woningbouw is Midden-Drenthe (33 duizend inwoners) een van de meest gemiddelde gemeenten. Van de vier grootste steden valt vooral Utrecht op door de gelijkmatige verdeling. De gemeente telt zowel oude woningen (de binnenstad), huizen gebouwd in de jaren zestig (Overvecht) als nieuwbouw in megavinex Leidsche Rijn.

Navigeer met de ‘>>’ en ‘<<’ buttons door de verschillende grafieken

Maar het valt dus wel mee met de vinex

Rode bakstenen gaan zo’n drie meter hoog de lucht in. Keurig op een rij. Tuintje erachter, beekje ervoor. Een herkenbaar type huis voor iedereen die het simulatiespel The Sims gespeeld heeft, nog kenmerkender voor het vinexlandschap in Nederland: de Haagse wijk Ypenburg, gebouwd vanaf 1997. Een kleine drie kilometer verderop, in de Haagse binnenstad, vormen woningen uit de jaren ’30 het straatbeeld. Beide type woningen zijn uitzonderingen, blijkt uit de cijfers. En Nederland vol met nieuwbouw? Dat valt dus ook wel mee.

De nieuwbouwpiek lijkt voorbij te zijn. Het CBS registreert ieder kwartaal het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen. De cijfers beginnen in 1995, en it’s all downhill from there. In het laatste kwartaal van 2004 werden er bijna 30 duizend vergunningen verleend, het laatste kwartaal waren dit er - na twee kwartalen van uitzonderlijke stijging - 13 duizend.

Hoe zit het in jouw gemeente?

Zelf aan de slag met de data? In onderstaand dashboard is per gemeente (volgens de indeling van 2014) de verdeling van de woningvoorraad op basis van het bouwjaar te zien. Klik op een gemeente in de kaart om de bijbehorende data in de grafiek te zien.

    • Yordi Dam