Ook nieuwste hoes Blur is kunstwerk

Als artrockband pur sang besteedt Blur veel aandacht aan de hoesontwerpen. Vooral Damon Albarn maakt zich sterk voor samenwerking met kunstenaars. Vijf hoogtepunten:

None

1. Parklife (1994)

De roman London Fields van Martin Amis over de donkere kanten van het leven in de Britse hoofdstad bracht Albarn op het idee van een hondenrace, nadat hij in een gokwinkel gefascineerd was geraakt door duistere praktijken achter de schermen. De foto is van sportfotograaf Bob Thomas, zelf een fervent verzamelaar van esthetisch uitzonderlijke sportfoto’s.

2. The Best Of (2000)

Beeldend kunstenaar Julian Opie kwam op in de New British Sculpture-beweging van begin jaren tachtig. Bij zijn grafische portretstijl maakt hij gebruik van de computer en streeft hij naar herkenbaarheid met minimale middelen. De portretten van de Blur-leden zijn nu onderdeel van de vaste collectie van de National Portrait Gallery.

3. Gorillaz (2001)

Damon Albarn was al een fan van Jamie Hewletts manga-achtige strip Tank Girl voordat hij met hem ging samenwerken in nevenproject Gorillaz. De vier leden van de ‘cartoon band’ sieren de hoes van het eerste Gorillaz-album; later kwam er ook computeranimatie in het spel om de gezichtsloosheid van popmuzikanten te verbeelden die Hewlett op MTV bespeurde.

4. Think Tank (2003)

Het voorlaatste album is niet Blurs beste, maar het ontwerp van de mysterieuze straatkunstenaar Banksy wordt regelmatig aangehaald als hoezenkunst die de vergelijking aan kan met Andy Warhols banaan voor The Velvet Underground en de kaars van Gerhard Richter op Sonic Youths Daydream Nation. Banksy verklaarde dat hij de klus had aangenomen „om de kachel brandend te houden”. Het werk werd op een veiling verkocht voor 75.000 pond (104.000 euro).

5. The Magic Whip (2015)

Video- en hoezenkunstenaar Tony Hung (hij maakte ook de videoclip bij het nummer Go Out) kreeg de keuze uit drie betekenissen van ‘magic whip’: zweepslag, Chinese vuurwerksoort, Engels ijsje. Hij koos het laatste en maakte een echt neon-uithangbord, met linksboven het Chinese synoniem voor Blur (waas) en rechts de albumtitel zonder lidwoord, want lidwoorden bestaan niet in het Chinees.

    • Jan Vollaard